avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :

-nerespectarea programului de lucru
- nerespectarea atributiilor de serviciu
- neparticiparea si / sau neimplicarea la sedintele de departament
- modificarea fisei de pontaj in zilele in care intarzia
- accesarea reteleleor de socializare zilnic cateva ore - am dovezi din programul de monitorizare IT
- declarartii defaimatoare la adresa societatii pe retelele de socializare
- mailuri jignitoare trimise directorilor companiei.


eu zic ca e suficient sa sanctionez salariatul .
aceste abateri au fost savarzite in ultimele 2 luni , a fost avertizata verbal si scris , iar acum se propune desfacerea c.i.m. pentru toate aceste abateri .
salariatul nu recunoaste nimic .

eu zic ca probele vor vorbi ..
astept opinia dvs.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 10:06, 30 Aprilie 2013
sitautia e incurcata : 1 referat emis pentru mai multe abateri , o convocare emisa pentru o abatere , o prima cercetare disciplinara pentru acea abatere mentionata in convocare , dau decizie sau fac referat ca amana decizia pana la efectuarea cercetarii disciplinare nr 2 ?

pentru a doua cercetare am acelasi referat care a stat la baza primei cercetari , doar ca de data asta HR a facut convocare pentru restul abaterilor cuprinse in referat , maine urmeaza cercetarea disciplinata nr 2 , dupa care se va da decizia de desfacere c.i.m.


ma intereseaza sa stiu dac a emusai sa dau decizie dupa prima cercetare sau emit referat ca amana decizia ?

pe toata perioada cercetarii trebuia suspendat c.im. insa HR nu a vrut , asa ca salariata absenteaza dar asta pentru ca nu-i permit accesul , astfel ca nu o voi sanctiona pt absente nemotivate , ba mai mult aganajatorul vrea sa o plateasca pe perioada cercetarii chiar daca aceasta nu a lucrat #-o

Doua cercetari prealabile in baza unui referat? Pai si cum ati efectuat cercetarea? Ati adus la cunostinta comisiei o parte din referat? pai de ce nu ati impartit referatul din start in 6? " la sigur"?
Daca ati constatat o eroare in continutul convocarii trebuia sa o anulati din start si sa
convocati o alta sedinta.
Si de unde stiti ca se va emite decizia de concediere?
Deja este o cercetare al carui final este deja prestabilit , dupa cum se vede ... cu putina iscutime salariata poate avea castig de cauza in instanta
Goran Elena a scris:

ma intereseaza sa stiu dac a emusai sa dau decizie dupa prima cercetare sau emit referat ca amana decizia ?


Cum am mai scris, nu vad motivul de nelegalitate daca nu emiteti decizia dupa primul.
Este neobisnuit, dar nu neaparat nelegal. (aparent e ca un fel de disjungere urmata de conexare in civil).
Eu nu as reuni lucrurile numai pentru acest motiv, ca este neobisnuit si nu e cazul sa complic speta mai mult.
In fine, daca va fi sa fie nelegala concedierea, cred ca motivele vor fi in alta directie decat o decizie cu doua convocatoare.
(Elena, angajatorul de care discutam are un risc mare de a pierde in instanta. Trebuie sa il avertizati, pentru ca sa ia decizia in cunostiinta de cauza. neplacerile pe care le aduce pierderea unui litigiu de munca cu un astfel de angajat pot fi mari, mult mai mari decat pastrarea salariatei la locul de munca. Dar angajatorul trebuie lasat sa "piara pe limba lui"...)

Cat despre faptul ca este o cercetare cu final "prevazut", cu riscul sa dezamagesc colegii de forum, marturisesc ca multe cercetari sunt astfel.
Faptul ca legea il obliga pe angajator la un simulacru de proces (numit cercetare disciplinara) este o greseala "filozofica". Nimeni nu poate fi judecator in propria cauza, iar angajatorul care este obligat sa se prefaca, oricat va incerca, va fi partinitor. Pentru ca este in primul rand parte interesata de rezultatul cercetarii, care vrea un anume rezultat.
In plus, pentru unele abateri nu e nevoie sa treci prin cercetare ca sa iti dai seama ca urmeaza invariabil concedierea (salaiatii care nu mai vin la lucru si nici nu isi dau demisia, dar despre care stiu toti colegii ca sunt plecati in Spania, salariatii care se bat sau se injura pe santier, care ameninta clientii, care spun secretele comerciale la concurenta, care intra cu masina de firma intr-un stalp fiind bauti, care fura beton din cifa de la statia de betoane pana la client etc..) Pe bune acum, cat sa te prefaci neutru cand tu, jurist sau lucrator de RU stii ca alti 5 inaintea lui au fost dati afara fix pentru asta (si instanta a dat dreptate unitatii), sau cand stii ca directorul il vrea afara din unitate cu orice risc?
@smeagull a scris:
Cat despre faptul ca este o cercetare cu final "prevazut", cu riscul sa dezamagesc colegii de forum, marturisesc ca multe cercetari sunt astfel.
Faptul ca legea il obliga pe angajator la un simulacru de proces (numit cercetare disciplinara) este o greseala "filozofica"


Interesanta "filozofie" aveti. Stiam ca scopul efectuarii a unei cercetari disciplinare anterior luarii deciziei de aplicare sau nu a unei sanctiuni se subsumeaza ideii de protectie a salariatului in fata pozitiei dominante a angajatorului, data de pozitia sa superioara, de faptul ca de cele mai multe ori salariul reprezinta unica sursa de venit a salariatului si a familiei acestuia, in vederea limitarii oricarui element de arbitrariu si abuz. Deci, vorbim de cazul descris in speta si nu de cei plecati in Spania...
Potrivit art. 251 din Codul muncii , sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
"art.251
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este."
Practic, angajatorul judeca fapta si o analizeaza in raport cu toti factorii, apreciind daca aceasta constituie sau nu abatere disciplinara, iar in caz de raspuns afirmativ stabileste sanctiunea aplicabila.Cat despre faptul ca este o cercetare cu final "prevazut", se creiaza o prezumtie de abuz al angajatorului in aplicarea sanctiunii disciplinare.




Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)