avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :

-nerespectarea programului de lucru
- nerespectarea atributiilor de serviciu
- neparticiparea si / sau neimplicarea la sedintele de departament
- modificarea fisei de pontaj in zilele in care intarzia
- accesarea reteleleor de socializare zilnic cateva ore - am dovezi din programul de monitorizare IT
- declarartii defaimatoare la adresa societatii pe retelele de socializare
- mailuri jignitoare trimise directorilor companiei.


eu zic ca e suficient sa sanctionez salariatul .
aceste abateri au fost savarzite in ultimele 2 luni , a fost avertizata verbal si scris , iar acum se propune desfacerea c.i.m. pentru toate aceste abateri .
salariatul nu recunoaste nimic .

eu zic ca probele vor vorbi ..
astept opinia dvs.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 10:06, 30 Aprilie 2013
salariatul a avut nenumarate sanse ins amajoritatea sanctiuni verbale , avem un avertisment scris nesemnat de salariata si nerecunoscut de aceasta ,

avem un refereat scris cu privire la alte fapte decat in avertismentul scris data anterior ,
avem o convocare la conciliere insa in convocare a fost mentionata o singura abatere iar concilierea s- facut respectiv pe acea abatere .
am emis o noua convocare in care am mentionar restul abaterilor si urmeaza o noua cercetare .

insa in tot acest timp salariata nu este primita la munca .
Daca nu o primiti la munca , atunci cum vreti s-o sanctionati ? ...
Goran Elena a scris:

salariatul a avut nenumarate sanse ins amajoritatea sanctiuni verbale , avem un avertisment scris nesemnat de salariata si nerecunoscut de aceasta ,

In cazul asta, aveti o salariata fara "cazier disciplinar", care pana acum nu a mai avut abateri. Ce veti constata dvs. acum este prima. Instanta nu va numara sansele acordate, ci daca a mai avut sau nu abateri disciplinare in trecut.
Nu prea inteleg cum vine asta, avertisment nesemnat si nerecunoscut.
1. pentru ca sa-si produca efectele, sanctiunea disciplinara (fie ea si avertisment) trebuie sa fie comunicata salariatei. NU acceptata, ci comunicata. Daca refuza comunicarea directa, exista posta, curier, executor judecatoresc.
2. nerecunoasterea sanctiunii n-are nici un efect. Tot ce trebuia sa faceti era sa comunicati.
Daca n-o fi prea tarziu, comunicati acum chestia pe care o numiti avertisment (dar analizati-o bine, ca daca e nelegal intocmita si o contesta, mai si castiga un proces cu dvs. dupa toate cele).

Goran Elena a scris:

avem un refereat scris cu privire la alte fapte decat in avertismentul scris data anterior ,

referatul neurmat de sanctiune nu va ajuta la nimic.

Goran Elena a scris:

avem o convocare la conciliere insa in convocare a fost mentionata o singura abatere iar concilierea s- facut respectiv pe acea abatere .

Sincer, nu inteleg ce cauta concilierea in toata povestea asta.
Cercetarile disciplinare (finalizate cu sanctiune) conteaza la individualizarea pentru o noua sanctiune.
Concilierile, medierile si alte asemenea nu conteaza.
Ba mai si pierdeti timp si resurse cu ele.

Goran Elena a scris:

insa in tot acest timp salariata nu este primita la munca .

La faza asta angajatorul greseste. Se ambitioneaza aiurea, se grabeste si greseste rau.
Ar fi fost utila o suspendare a cim pe durata cercetarii disciplinare. Ca sa produca efecte, suspendarea trebuia dispusa si comunicata inainte de faptul "neprimirii la munca" (de obieci odata cu inmanarea convocatorului).
Aceasta neprimire inseamna ca angajatorul isi incalca obligatiile ce ii revin prin cim. Sunt curios cum o pontati in acest timp si cum o platiti. Daca nu o platiti, va va da in judecata si va castiga salariul (cel putin).
Din moment ce dvs. ii interziceti accesul, atunci nici nu o puteti ponta nemotivat si sa o sanctionati pentru asta (se va apara dovedind interdictia dvs.)
O decizie de suspendare facuta la timp si conform cu legea s-ar fi putut motiva cu nevoia unitatii de a proteja pontajele asupra carora salariata se pare ca a intervenit, cu nevoia de a proteja colegii de jigniri, etc.
Nu vreau sa dau idei, dar, in locul salariatei dvs., eu nici nu as veni la cercetare (voi motiva in instanta ca in trecut nu m-au primit la munca, poate mi-au dezactivat cardul, si nu vreau sa fiu supusa la umilinte suplimentare fata de colegi si oamenii de la paza). Atunci sa vad comisia de cercetare ce va face ...

p.s. va inteleg foarte bine situatia si nemultumirea angajatorului. V-am povestit putin din experienta mea tocmai pentru ca vad ce va asteapta.
Mai rau decat faptul ca "acum nu aveti ce sa ii faceti salariatei (conform cu pretentiile angajatorului), din cauzele pe care eu si alti formisti vi le-am indicat" ar fi sa o concediati nelegal / sa luati alte masuri nelegale si sa pierdeti unul sau mai multe litigii cu aceasta salariata.
Puteti sa va imaginati care va fi comportamentul ei dupa ce va gastiga in instanta? Abia atunci o sa aveti cu adevarat probleme si frustrari.
Sunt sigur ca stiti ca in instanta lucrurile nu au jumatati de masura, realitate se cerne raportat la lege mai mult decat la latura umana din caz (un salariat nesimtit). Iar judecatorii vor lua decizia usoara pentru ei (nu pentru angajatorul dvs., oricat dreptate ar avea el in fapt). Omeneste, unitatea are dreptate. Pe lege, insa, mi-e teama ca nu are si nici nu vede / nu poate sa creada ca nu are.
a fost facut referat , a fost facuta convocare , a fost facuta cercetare disciplinata INSA desteptii de la HR au trecut in convocare o singura abatere nu toate cele mentionate in referat astfel incat la cercetare s-a discutat doar pe marginea unei abateri pe care oricum salariata nu o recunoaste .

urmeaza episodul 2 a fost emisa o noua convocare pentru restul abaterilor , urmeaza o noua cercetare pentru restul abaterilor ,
si dupa cele doua cercetari se trage linie si se va lua decizia desfacerii c.i.m.


pe perioada cercetarii contractul nu a fost suspendat si nici nu-l mai pot suspenda acum ca maine e cercetarea a doua .


mai mult salariata nu a fost primita sa munceasca , a fost primita doar la prima cercetare si va fi primita la a doua cercetare , insa va fi platita
cum ? nici eu nu stiu?/?


intrebare : intre cele doua cercetari trebuie sa emit vreun act? in sesncul ca dupa prima cercetare nefiind puse in discutie toate abaterile , nu se va da decizie de desfacere c.i.m. , abia dupa a doua cercetare se va lua o decizie .

multumesc.
Hmm... asta inca nu am auzit: doua cercetari sa se finalizeze cu o singura sanctiune.
Nu vad de ce nu, nu vad un motiv de nelegalitate in asta.

Eu inca nu am facut asa ceva. In cazuri similare, am vazut ca angajatorul sa emita pentru cercetarea 1 o sanctiune usoara (avertisment sau taiere minima de salariu), iar pentru a doua cercetare (mai ales daca e abatere grava / repetata) se concediaza. In mintea mea fiecare cercetare trebuie sa se finalizeze cu o sanctiune sau cu clasare.
Procedez astfel si ca pot respecta termenul de 30 de zile pentru emiterea deciziei (daca fac 2 cercetari pot avea intarzieri si sa ies din termen)

Daca insa mergeti pe varianta 2 cercetari -> o sanctiune (concedierea), atunci ar trebui sa aveti aceeasi comisie de ancheta pentru ambele (fie una numita generic la inceput pentru toate abaterile, fie aceeasi oameni numiti de 2 ori, o data in fiecare caz, inainte de fiecare convocare).
La data primei cercetari, comsia va sti deja ca mai este un referat / o convocare.
Vor face proces-verbal al sedintei 1, vor consemna ce s-a inatmplat, existenta faptei, continutul reclamatiei, probele, apararile cercetatei si motivul pentru care nu au fost retinute sau cum au fost analizate, faptele savarsite cu toate datele si regulile incalcate de acestea, consecintele + alte elemente obligatorii din lege, iar la finalul procesului-verbal, membrii comisiei vor constata ca exista inca o convocare / cercetare pe rol, si vor decide amanarea formularii unei propuneri de sanctionare si individualizarea sanctiunii pana la finalizarea cerecetarii pentru care s-a emis convocatorul 2 si va avea loc sedinta din data de ... .
La a doua sedinta, procesul-verbal va avea toate datele de mai sus pentru tura doi de abateri, plus individualizarea sanctiunii in functie de toate datele
Aveti insa grija ca in decizia sa fie cuprinse rezultatele ambelor cercetari, si, pentru ultima cercetare, comisia sa faca recomandarea de concediere cat de bine motivata.

Succes!

p.s. In unitatile pe care le stiu eu, juristul verifica (cel putin, daca nu chiar intocmeste) convocatoarele. Si, ca sa ajute si pe HR, si pe jurist, si pe cercetat, si pe instanta, odata cu convocatorul , celui cercetat i se da si o copie dupa referat / reclamatie. Astfel dovedim ca am adus la cunostiinta toate faptele pentru care va fi cercetat, si HR-ul se mai (auto)verifica inca o data daca a cuprins totul in convocator.
Astfel, in convocator sunt indicate faptele mai pe scurt, asa ... De genul: "ati modificat pontajele de acces in perioada ..., dupa cum este descris in reclamatia nr. ..., atasata prezeneti convocari."
La final, inainte de semnatura salriatului, avem inserata fraza "Prezentul convocator / invitatie s-a intocmit in doua exemplare originale, dintre care un original s-a inmanat salariatului impreuna cu o copie a reclamatiei nr ...".
Procedam asa dupa ce un salariat a invocat in instanta faptul ca convocatorul nu cuprinde descrierea faptei.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)