Stimat forumist,
Răspunsul la întrebarea dvs depinde de speță. Înțeleg - deși nu am foarte multe detalii - că dvs ați formulat o plângere împotriva unui terț, iar plângerea nu a fost soluționată corespunzător.
În această situație, pot sau nu pot exista drepturi protejate de Convenția Europeană, și acest lucru necesită o analiză de la caz la caz.
Ca exemplu, una din regulile analizei dreptului la un proces echitabil este că CEDO nu este competentă material în a analiza, sub aspectul Art. 6.1 , o plângere împotriva unui terț, dacă nu există o vătămare civilă - vezi precedentele Perez contra Franței, Gorou 2 contra Greciei.
Pe de altă parte, în sfera anumitor drepturi extrem de importante, chiar în rândul celor considerate fundamentale de Convenție, cum ar fi Art. 2, Dreptul la viață, Art. 3, Interzicerea torturii, CEDO a statuat că lipsa unei anchete efective poate constitui o violare sub aspect procedural al celor două articole. Prin urmare, în cazuri asemănătoare, puteți invoca anumite carențe ale investigației ca fiind violări sub aspect procedural.
Astfel, drepturile protejate de Convenție nu se pot arăta ca atare, depinzând de o analiză detailată a speței. Vă puteți ghida, însă, după cele expuse anterior.
Cu stimă.
De principiu, simpla respingere a unei cereri nu inseamna ca v-a fost incalcat un drept fundamental.
Daca cererea este neintemeiata in mod obiectiv este normal sa se respinga de parchet.
Insa, daca circumstantele de fapt si de drept ale cauzei impunea o atentie sporita a organului judiciar si acesta respinge o cerere care era intemeiata si justa atunci se poate intra in sfera de incidenta art 6 din CEDO cu privire la incalcarea dreptului la un proces echitabil si neefectuarea efectiva a unei anchete penale.
Multumesc pentru raspunsuri ! Voi intemeia plangerea pe lipsa unei anchete efective ,deoarece nu se vrea gasirea unui vinovat pentru distrugerea unui document original (pentru expertizare) dintr-o arhiva !
Din pacate tot raul in tara asta porneste din parchete !