avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... intrebare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

intrebare

am fost la casa de pensii si am aflat ca puteam sa ies la data de 5 apr 2008 .si acum o intrebare la dosarul pt iesire la pensie este necesara obligatoriu diploma de bac caici nu o mai gasesc?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:00, 6 Martie 2009
Casa de pensii a vazut actele, carnetul de munca fiind cel mai important, noi v-am raspuns in funtie de datele primite. Si, dupa cum bine stiti, nu am "cazut" pe data pe care v-au spus-o cei de la pensii, ceea ce m-a facut sa ma intreb ce mentiuni sunt in carnetul de munca , daca nu cumva beneficiati de prevederi ale unor legi speciale etc. Acum va dati seama, cu certitudine, cat de important este sa cunosti documentele.

Potrivit cap. B, sectiunea VII, art.28 din Ordinul 340/2001, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala, trebuie sa depuneti urmatoarele acte:
-cerere-tip pentru inscriere la pensie (gasiti la casa de pensii);
-carnetul de munca (original si copie);
-carnetul de asigurari sociale(original si copie);
-alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;
-livretul militar (original si copie);
-diploma de studii (original si copie sau adeverinta-se refera la studiile universitare;
-adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;
-adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
-dovada certificarii stagiului de cotizare;
-procura speciala pentru mandatar;
-adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat;
-acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al D.L. nr. 118/1990, al Legii nr. 341/2004 etc.

Eu am scris toate actele mentionate in Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000. Unele nu trebuie sa le duceti pentru ca au fost efectuate mentiuni in carnetul de munca sau pentru ca, pur si simplu, nu privesc situatia dvs. de fapt (de exemplu, pentru ca nu sunteti beneficiar al Legii 341/2004).
Atentie! Trebuie sa solicitati fostului angajator adeverinta din care sa rezulte sporul de vechime pe care l-ati primit incepand cu 01.04.1992!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
de unde pot sa ridic carnetul de asigurari sociale,iar diploma de studii se refera doar la studii universitare?
Acest carnet se refera la asigurarile sociale de sanatate si este eliberat de catre Casa de Asigurari de Sanatate teritoriala. Daca nu-l aveti, nu este nicio problema.

Diploma de studii se refera numai la cele universitare.
Nu uitati copia buletinului sau a carnetului de identitate!
multumesc pt raspunsuri si va spun ca doamna de la casa de pensii sa uitat in copia carnetului meu de munca la anul2001 unde este trecut ca am21 ani 7 luni si 22 zile grupa100% si a facut urmatorul calcul 63 ani 6luni minus12 ani rezulta 51 ani si 6luni ,si a spus ca pot sa introduc orcind dosarul nu benificiez de alte legi speciale
Multumesc pentru clarificare dar toti cei care v-am raspuns am avut opinii contrare nu in privinta varstei, ci in privinta stagiului dvs. (vechimea in munca).

Iar dreptul la pensie vi se deschide si in functie de un anumit stagiu de cotizare, nu numai de varsta standard de pensionare!

Oricum, pensie placuta, dupa aproape 22 de ani lucrati in grupa I de munca o meritati cu prisosinta!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actele pensionarii handsu handsu Care sunt actele necesare pentru pensionare la limita varsta ? (vezi toată discuția)
Pensie fitzuu fitzuu buna ziua. vreau sa va intreb ce acte sunt necesare pt obtinerea pensiei de handicap?avand in vedere ca este vorba despre o boala cronica. va multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate-pensie limita varsta. nucu$ nucu$ Date cunoscute: Nascuta: 30.07.1950 Vechime (cotizanta) ;13 ani,11 luni,21 zile conditii normale. Pensie inv.III din 31.05.2006 Rugamintea: [i]Cand poate ... (vezi toată discuția)