buna!in urma hotararii de apel ei si sotul meu am obtinut custodie comuna in ce sens:domiciliul copilului la mine ,tatal plateste pensie alimentara nesolicitand program de vizita.Din ce am inteles hotararea de apel este definitiva.Eu in memntul de fata (mama)sunt in strainatate plecat de 1luna copilul fiind la mama mea.Sotul profitiand de lips mea a luat copilul fara stirea nimanui de la scoala si il tine lipsit de orice comunicare cu mine sau cu bunica.Am solicitat ajutorul politiei acestia neluand nici o masura precizand ca bunica nu e mama si ca el are tot dreptul sa ia copilul fiind custodie comuna si tata.Intrebarea mea este :
1)este necesara procura pentru bunica pentru ingrijire?Asistenta sociala din comuna stiind ca copilul este in grija bunicii.
2)sotul are dreptul sa retina copilul de la domiciliu daca hotararea este definitiva dar nu este irevocabila?
3)cat dureaza un proces de recurs de la data inaintarii cererii?
Mentionez ca tatal este cercetat penal in momentul de fata pentru violenta impotriva minorului.
Va multumesc!
Faptul ca ati lasati copilul in grija bunicii, nu inseamna ca autoritatea parinteasca e exercitata de bunica, ci de parinti. Ori daca mama lipseste, tata e cel ce poate hotari pentru copil.
Domiciliul s-a stabilit la dvs, insa in anumite conditii, nu cred ca ati zis la proces ca la domiciliul dvs, copilul va sta cu bunica.
Dvs sunteti cea care poate depune plangere penala pt ca tata il retine fara drept la domiciliul lui.
Cred ca mai bine va intoarceti in tara, situatia copilului e mai importanta.
In proces s-a facut referire ca copilul a ramas in grija bunicii pe perioada cat am fost plecata in strainatate .Dupa ce hotararea va ramane si irevocabila pot cere instantei exercitarea autoritatii parintesti in lipsa mea de catre bunica?Cum pot impiedica ca tatal sa ma ia copilul daca sunt plecata din tara?
Nu prea puteti sa-l impiedicati-el poate cere prin Ordonanta presedintiala domiciliul la el, daca demonstreaza ca nu locuiti cu copilul. Atunci veti fi obligata sa-i mai si platiti pensie alimentara copilului.
De ce? Intentionati ca toata viata sa lasati copilul in grija altor persoane? Sa-l lipsiti de 2 parinti?
Ce inseamna ca tatal e cercetat pentru violente impotriva minorului? Detalii?
Domiciliul minorului e la dv., dar dv. unde aveti domiciliul? Se arata in hotarare adresa?
Caci una ne spuneti ca e situatia si alta ne spuneti ca s-a studiat in timpul dosarului. Nu stiu daca din eroare sau nu, dar e diferit sa spuneti ca acel copil A STAT cu bunica versus ACEL COPIL STA SI VA STA CU BUNICA.
Mare diferenta.
Tatal, cum mai spunea cineva mai sus, poate lua copilul si legal de-acum.