avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda dubla
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda dubla

Am primit doua comunicari conform carora am fost surprins de mijloacele radar ca depasind viteza legala )cu 14 respectiv 16 km/h). Avand in vedere ca faptele s-au intamplat in aceeasi zi, la un interval mai mic de o ora(aproximativ 30-40 min.), pe raza aceluiasi judet, este normal sa mi se aplice doua amenzi contraventionale pentru depasirea limitei de viteza? Aceasta contraventie de depasire a vitezei legale poate fi considerata ca o singura fapta ce a avut loc pe un anumit intervala de timp si pe un anumit teritoriu sau sunt doua fapte diferite care nu au legatura una cu cealalta trebuind sa raspund pentru fiecare in parte? Teoretic, nu mi se pare normal ca in cazul in care depasesti viteza legala pe o portiune de drum de 1km, iar pe aceasta portiune sunt amplasate 10 radare, sa platesti 10 amenzi pentru ca te-ai grabit o singura data.
Cel mai recent răspuns: ramy84 , utilizator 09:37, 27 Martie 2009
Buna ziua.In legatura cu posibilul cumul de contraventii, din pacate, actuala legislatie rutiera inca nu a reglementat regimul juridic al acestora. Astfel, daca un conducator auto savarseste mai multe contraventii, pentru fiecare dintre acestea i se aplica sanctiunea corespunzatoare. Daca mai multe contraventii sunt aplicate prin acelasi Proces-verbal, cumulul sanctiunilor nu poate depasi de doua ori maximul amenzii prevazute pentru contraventia cea mai grava.In opinia mea ar trebui sa contestati procesele verbale de contraventie angajand un avocat

Multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra.
Deci fapta nu poate fi interpretata ca o singura contraventie constatata de doua ori la momente diferite ale desfasurarii acesteia. Nu prea mi se pare normal. E ca si cum dupa ce am primit o amenda, in urma unei reclamatii, pentru... tulburarea linistii publice (sa zicem) mai vine un alt agent si imi mai da inca o amenda doar pentru ca aceeasi reclamatie vine din partea altei persoane, decat cea care a facut prima reclamatie.
Tinand cont de faptul ca dumneavoastra ati fost sanctionat in aceeasi zi , dar la un interval de timp , asa cum ati zis 30-40 min nu inseamna ca nu ati savarsit 2 contraventii. In acel interval de timp, daca ati circulat incontinuu ati parcurs in jur de 30 -40 km si nu este logic sa invocati o singura fapta. Eu zic ca sanctiunile s-au aplicat corect, insa du7mneavoastra aveti dreptul sa le contestati in termen de 15 zile de la comunicare. Si inca ceva....verificati daca nu sunt motive de nulitate a procesului verbal.
Buna ziua, am si eu o intrebare...se poate ca o societate comerciala cu mai multe puncte de lucru, sa primeasca cate o amenda pentru fiecare punct de lucru in parte pentru aceeasi fapta? va multumesc...
ramy84 a scris:

Buna ziua, am si eu o intrebare...se poate ca o societate comerciala cu mai multe puncte de lucru, sa primeasca cate o amenda pentru fiecare punct de lucru in parte pentru aceeasi fapta? va multumesc...

Este posibil acest lucru. Daca ne precizati si fapta, va vom raspunde exact.

Alte discuții în legătură

Suspendarea permisului de conducere ancutza2010 ancutza2010 am circulat pe autostrada cu viteza de 201 km/ora m-a prins cu radarul, mi-a suspendat permisul pe 90 zile, mi-a dat amenda si mi-a dat si puncte, ma intreb ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar dragosverban dragosverban Buna ziua ! Imi poate spune cineva cat costa formularea unei contestatii a unui pv de radar (83 km/h) ? De restul ma ocup eu (trimitere prin posta cu ... (vezi toată discuția)
Punctele avertisment si amenda ContSters40598 ContSters40598 Punctele primite printrun p-v (pentru depasirea vitezei regulamentare...aparat radar)cat timp raman? La cat timp dispar din evidentele Politiei...sau...nu stiu ... (vezi toată discuția)