am circulat pe autostrada cu viteza de 201 km/ora
m-a prins cu radarul, mi-a suspendat permisul pe 90 zile, mi-a dat amenda si mi-a dat si puncte, ma intreb oare legea asta ii constitutionala, nu sunt prea multe sanctiuni pentru o singura fapta?
astept pareri.
multumesc
@ancutza2010, sanctiunile respective se dau si pentru fapte mai putin grave decat depasirea vitezei cu peste 50 km/h.
ele au drept scop prevenirea si constientizarea conducatorului auto asupra consecintelor contraventiilor respective.
amenda este o sanctiune normala pentru incalcarea unei reguli de circulatie. suspendarea si punctele sunt masuri complementare amenzii.
Art.96. - (1) Sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.
(2) Sancţiunile contravenţionale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate săvârşirii contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă ori folosite în acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4);
vestea buna este ca tot legea care ti-a aplicat sanctiunile respective iti acorda sansa reducerii perioadei de suspendare la 30 de zile.
este problema ta daca vrei sa mergi si cu 500 km/h atat timp cat nu produci un prejudiciu altcuiva sau sa ranesti/omori pe cineva. si chiar faci un accident cu victime poti sta linistit (daca scapi), pedeapsa va fi cu suspendare si cu posibilitatea obtinerii unui nou permis de conducere dupa un an cand vei putea sa o iei de la capat.