avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Divulgarea datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Divulgarea datelor cu caracter personal

Buna ziua,
Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de credit de exemplu?
Si aici ma refer la date de genul: salar, vechime in munca, stare civila, etc....veridicitatea datelor date de noi la incheierea unui contract de credit sau modificari ale acestor date pe perioada derularii contractului de credit
Au bancile dreptul de a obtine aceste informatii sau mai bine zis ITM-ul, firma unde lucram sau Primaria,etc au dreptul de a oferi aceste informatii cu caracter personal unei terte parti fara acordul nostru?
Nu se incalca in acest fel legea?
Din moment ce noi le oferim actele originale sau copiile, se incalca legislatia privitoare la Protectia Datelor cu Caracter Personal prin divulgarea acestor date?Cine incalca legea daca o incalca, bancile sau terta parte...si ce se poate face in acest sens?
Pentru ca in acest fel Legea e facuta degeaba, oricine poate oricand obtine datele noastre personale.
Ma gandesc atunci ca oricine poate suna la ITM, sa spuna ca e de la Banca X si sa imi afle salarul....nu?
Se aplica si aici motto-ul "Legile sunt facute ca sa fie incalcate?"
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 13:53, 6 Noiembrie 2009
Nu, nicidecum banca nu poate obtine informatii de la diverse institutii , intrucat acestea au obligatia de confidentialitate .
Consider ca, in acest caz , banca a savarsit un abuz de drept.
Iar institutiile care au furnizate aceste date fara a avea acceptul persoanelor in cauza au savarsit infractiunea de divulgare a secretului profesional.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ba da, au voie sa verifice toate elementele pe care le-ai declarat in dosarul de credit.

Tu te-ai uitat sa vezi ce ai scris in declaratiile, adeverintele, formularele pe care le-ai semnat cind ai obtinut creditul???
Ai o copie dupa tot vraful de acte pe care le-ai semnat?

Ai semnat un document prin care ai imputernicit banca sa iti verifice valididatea tuturor declaratiilor si documentelor depuse pentru obtinerea creditului.
Deci au voie sa ceara ce informatii vor in baza acelui mandat.

Pe de alta parte, Banca Nationala obliga orice banca la o procedura de "cunoastere a clientelei".
Cunoastere a clientelei inseamna verificare a clientelei.
In ce priveste datele personale, iarasi ai semnat un document prin care le-ai permis sa utilizeze datele tale personale.
Toate bancile sunt inregistrate ca "operatori de date personale".

Asa ca nu exista nici confidentialitate incalcata aici, nici nimic.
Ai semnat ca esti de acord sa ti se verifice toate scriptele.

Banca doar arata mandatul tau si obtine ce vrea de la oricine.

Data viitoare fii mai atent la ce semnezi.

Alberto Kurtyan
Atata timp cat se verifica aceste informatii legal, pe baza actelor semnate de mine, nu e nici o problema.
Problema apare in momentul in care aceste informatii se verifica telefonic, sau prin intermediul internetului, fara a exista posibilitatea prezentarii actului prin care eu imi dau acordul ca banca sa imi verifice datele respective.
Caz concret: Banca suna la ITM, se prezinta si cere sa i se spuna salariul de incadrare al persoanei X...
In acest caz nu se arata nici un act prin care cel verificat si-a dat acordul, si mai grav e ca, oricine poate suna si se poate prezenta ca fiind de la banca X , ca sa ne afle datele respective.
Acest lucru vi se pare in regula?
Cu alte cuvinte, cu sau fara acordul nostru, datele cu caracter personal se pot afla usor...adica legea e facuta doar pentru cei care vor s-o respecte!
Iar acele baze de date (cu datele noastre personale) pe care le verifica bancile, se acceseaza fara a le cere cineva sa le arate actul semnat de catre noi.
Eu am patit ceva similar....un functionar al primariei s-o gandit ca e mai bine daca renunta la metoda clasica,de a trimite Procesul Verbal de Contraventie prin posta cu recomandata si la lipit pe fatada blocului unde stau!!!Acel PVC contine datele mele si CNP (cod numeric PERSONAL ).
Dupa parerea mea s-a incalcat legea prin expunerea in public a datelor mele personale precum si prin faptul ca imaginea mea are de suferit din aceasta cauza.

Cum e mai bine sa procedez?
Va multumesc
pop sorin a scris:

Eu am patit ceva similar....un functionar al primariei s-o gandit ca e mai bine daca renunta la metoda clasica,de a trimite Procesul Verbal de Contraventie prin posta cu recomandata si la lipit pe fatada blocului unde stau!!!Acel PVC contine datele mele si CNP (cod numeric PERSONAL )."

daca nu a-ti fost gasit acasa, aceasta este metoda prin care va anunta, legal. prin afisare la domiciliu.
a fost fotografiat si semnat de 2 martori pv de afisare ... din acea data aveti termen 15 zile sa depuneti contestatie impotriva sanctiunilor stabilite in pv de contraventie in baza og2/2001

Alte discuții în legătură

Afisarea in locuri publice a datelor cu caracter personal pop sorin pop sorin Buna ziua tuturor, doresc un sfat de la cei in cunostinta de cauza Un functionar al primariei s-o gandit ca e mai bine daca renunta la metoda clasica,de a ... (vezi toată discuția)
Verificarea datelor cu caracter personal highlife highlife Buna ziua, Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Verificare la biroul de credit fara aprobarea mea valeantudor valeantudor Buna ziua, Am o problema cu o banca ... acum vreo 6-7 luni am fost jefuiti de aproximativ 6,000 RON (bani cash, din casa) si, cum aveam nunta dupa 2 luni, ... (vezi toată discuția)