Buna ziua tuturor,
doresc un sfat de la cei in cunostinta de cauza
Un functionar al primariei s-o gandit ca e mai bine daca renunta la metoda clasica,de a trimite Procesul Verbal de Contraventie prin posta cu recomandata si l-a lipit pe fatada blocului unde stau!!!Nu a fost o gresala sau un gest din partea unui alt cetatean deoarece a specificat :''afisat la domiciliu'' si semantura.Acel PVC contine datele mele si CNP (cod numeric PERSONAL ).
Dupa parerea mea s-a incalcat legea prin expunerea in public a datelor mele personale ,fara acordul meu,precum si prin faptul ca imaginea mea are de suferit din aceasta cauza. X-(
Conform prevederilr O.G.2/2001 actualizata, art. 27. - "Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor. ".
Puteti verifica respectarea legii referitoare la operatiunea de afisare si chiar contesta procesul-verbal, dar, fara suparare, trebuie sa respectati si legea pt. a nu mai fi contravenient (ceea ce nu prea contestati, ci numai procedura afisarii). Puteti face o cerere la primarie (in baza L.544) prin care sa solicitati copia dupa p.v. al operatiunii de afisare.
" Prelucrarea datelor cu caracter personal avand functie de identificare
Art. 8. -
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate. "
S-a afisat pe fatada unei cladiri nu pe usa mea personala ,''martorul refuza implicarea''.Mi sa lezat imaginea cu acest gest plus incalcarea legii referitor la afisarea datelor cu caracter personal.
Intradevar trebuie sa respectam legea dar nu cred ca este cineva din forum care nu a primit o amenda de parcare.
Daca nu s-au respectat procedurile si prevederile legale (cunosc foarte bine L.677, nu era nevoie sa o citati, dar ea cuprinde si sanctiunile pentru nerespectare si atunci ar trebui sa le stiti) aveti mai multe posibilitati (presupunind si ca puteti proba ceea ce sustineti in fata unei instante sau autoritati competente cu sanctionarea). Puteti lua in calcul si ca agentul respectiv va afirma ca a afisat pe usa apartamentului. (este numai un sfat de luat in calcul).
Posibilitatile de actiune cuprind:
1. O plangere administrativa la organele ierarhic superioare ale agentului constatator;
2. O plangere in instanta (dupa parcurgerea etapei administrative) pentru daune materiale si morale (ale caror producere va trebui sa o probati);
3. O plangere penala pentru "abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor", fapta prevazuta si pedepsita conform prev. art. 246 C.pen. In acest caz va trebui sa probati existenta trasaturilor esentiale si a elementelor constitutive ale infractiunii (inclusiv intentia, destul de greu de probat).
Am incercat sa va ofer toate caile "razboinice posibile". Ca jurist.
Ca simplu om si cetatean, va indic numai calea administrativa, precum si pe cea crestina, a calmarii nervilor, iertarii si condamnarii propriilor noastre greseli, trecind peste orgoliu si cautind binele tuturor, care de obicei, vine odata cu al nostru!