avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CUM SE ALICA ART.69 CODUL MUNCII ,IN ACEST CAZ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CUM SE ALICA ART.69 CODUL MUNCII ,IN ACEST CAZ?

În cazul în care angajatorul intenţionează să efectueze concedieri colective, acesta are obligaţia de a iniţia, în timp util şi în scopul ajungerii la o înţelegere, în condiţiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor...Aceasta prevedere a art.69 codul muncii cum se aplica in cazul in care in unitate nu exista sindicat si nici reprezentanti ai salariatilor?Salariatii sunt informati in mod personal cu 30 de zile inainte?Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: laurentiusergiu_33 , utilizator 20:20, 2 Martie 2009
Esti sigur ca e vorba de o concediere colectiva, mai exact se incadreaza aceasta in prevederile art.38 dinCodul Muncii?
Da,sunt convins!Societatea are peste 70 de puncte de lucru in Romania,iar in magazinul nostru care are 40 de angajati nici macar cei care lucreaza de 10 ani in firma nu stiu sa existe un sindicat sau vreun reprezentant al salariatilor! Eu cred ca in atatia ani ar fi trebuit sa existe o informare in acest sens mai ales ca din cate stiu reprezentantii salariatilor se schimba o data la 2 ani!
În cazul concedierii colective angajatorul are obligaţia să iniţieze consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor şi să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu concedierea colectivă, în vederea formulării propunerilor din partea acestora.
Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.
In situatia expusa de dvs, legea nu prevede nicio solutie ...... in lipsa unui sindicat sau a reprezentantilor salariatilor, cum se face concedierea colectiva ....:(
Cred ca cel mai bine este sa va interasti al ITM sau la AJOFM daca exista o astfel de notificare a angajatorului dvs.
M-am interesat la ITM-ul in raza in care isi are sediul social compania , iar raspunsul a fost acesta: avand in vedere dispozitiile art.5 si 12 din Legea nr. 544/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, nu avem posibilitatea legala sa va furnizam informatiile solicitate.

In situatia in care pe rolul instantelor judecatoresti, se afla spre competenta solutionare un dosar ce are ca obiect eventuale concedieri efectuate in baza art.65, alin.1 din Codul muncii, de societatea comerciala, putem furniza aceste informatii la solicitarea onoratei instante sau eventual a organelor de cercetare penala.Intrebarea e:chiar trebuie sa astept decizia de concediere si sa-i dau in judecata pentru un lucru de care nu sunt convins????Cine plateste cheltuielile de judecata?
laurentiusergiu_33 a scris:

M-am interesat la ITM-ul in raza in care isi are sediul social compania , iar raspunsul a fost acesta: avand in vedere dispozitiile art.5 si 12 din Legea nr. 544/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, nu avem posibilitatea legala sa va furnizam informatiile solicitate.

In situatia in care pe rolul instantelor judecatoresti, se afla spre competenta solutionare un dosar ce are ca obiect eventuale concedieri efectuate in baza art.65, alin.1 din Codul muncii, de societatea comerciala, putem furniza aceste informatii la solicitarea onoratei instante sau eventual a organelor de cercetare penala.Intrebarea e:chiar trebuie sa astept decizia de concediere si sa-i dau in judecata pentru un lucru de care nu sunt convins????Cine plateste cheltuielile de judecata?

Cu toate ca acest mesaj l-ati mai postat odata, va pot spune urmatoarele :
- in cazul unei contestatii impotriva deciziei de concediere, aveti posibilitatea de a solicita instantei de judecata sa solicite de la ITM acele informatii.
- chiar daca este concedierea individuala sau colectiva, beneficiati de salarii compensatorii acordate potrivit CCM aplicabil.
- decizia de concediere se contesta in termen de 30 de zile de la data comunicarii la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul
- in art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .

Alte discuții în legătură

Concediere individuala cu notificare sindicat? nicusan nicusan poate liderul nostru de sindicat sa ridice pretentii ca nu a fost anuntat in privinta luarii hotararii de concediere individuala a 25 de salariati care de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Antonie Bogdan Antonie Bogdan Buna ziua. In firma unde lucrez s-au facut deja 2 randuri de concedieri colective si cred ca urmeaza al 3-lea din care probabil voi face si eu parte. Stiu ca ... (vezi toată discuția)