avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura emisa in Noiembrie 2012 prezentata la viza CFP ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura emisa in Noiembrie 2012 prezentata la viza CFP in Aprilie 2013?

Buna ziua. Situatia esti urmatoarea:

Contract de executie de lucrari publice incheiat in decembrie 2006. Durata contractului este de 3 luni (durata de executie de la primirea ordinului de incepere). Prestatorul va constitui garantia de buna executie a contractului in procent de 10% prin scrisoare de garantie de buna executie. Ordinul de incepere nu se poate emite inainte de constituirea garantiei de buna executie.
Perioada de valabilitate a scrisorii de garantie va fi egala cu perioada de executie a lucrarilor plus perioada de garantie a lucrarilor care este de 3 ani.
- Consiliul judetean emite autorizatie in iunie 2007.
-Scrisoare este emisa de o banca in luna iulie 2007, cu valabilitate pana in luna octombrie 2010.
- Conform legii si contractului achizitorul va elibera 70% din garantie in maxim 14 zile de la data incheierii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor si 30% la receptia finala a lucrarilor.
Contractul se deruleaza:
Din cause care nu au fost prevazute la incheierea contractului (alunecari de teren, calamitati), prestatorul executa lucrarile cu foarte multe ordine de sistari si reinceperi de lucrari in lunile august, septembrie, decembrie 2007 si factureaza aceste lucrari in lunile respective - sumele au fost decontate.

In urma unor probleme serioase aparute la lucrarea respectiva in luna decembrie 2007, firma de consultanta care supravegheaza lucrarile recomanda retinerea unor sume conform unui certificat interimar de plata din ultima factura emisa in decembrie 2007.

In luna aprilie 2013 ?????? este solicitata receptia la terminarea lucrarilor - care se face si totul este in regula, firma de consultanta recomanda sa i se achite si suma din ultima factura din decembrie 2007.

Astfel primesc in vederea acordarii vizei CFP, in luna aprilie 2013 o factura emisa in luna noiembrie 2012 ????? de prestator, prestator care intre timp a intrat in insolventa. Factura cuprinde suma din certificatul interimar, suma care i-a fost retinuta in decembrie 2007.

Punctual:

1. scrisoarea de garantie a expirat, nu s-a incheiat nici un act additional, nu a fost prelungita perioada de valabilitate a scrisorii de garantie.

2. societatea aflata in insolventa imi solicita avand in vedere ca in acest moment nimeni nu-i elibereaza o noua scrisoare de garantie, sa retin 30% din valoarea facturii fara tva, intr-un cont de garantie pe care il va deschide la trezorerie. 30% pentru ca receptia la terminarea lucrarilor s-a facut deci in mod normal 70% trebuiau restituiti - bineinteles ca scrisoare este expirata demult deci nu mai ai ce sa-i restitui.

3. factura este emisa in noiembrie 2012, inregistrata la sediul beneficiarului in aceiasi zi in care este emisa de prestator si sta la derulatorul de contract 6 luni fara explicatii - si imi este prezentata in luna aprilie 2013.

Stiu ca este o poveste lunga dar ma confrunt des cu astfel de situatii si stiu ca daca este sa primesc un raspuns mai bine sa fie cat de cat clare datele problemei.

Intrebarea este: Care este exact articolul in baza caruia se poate da refuzul de viza CFP la aceasta factura, care sunt aspectele de legalitate incalcate?

Astept raspuns cat se poate de urgent, in caz ca cineva binevoieste.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Gbe marina08 marina08 Care este diferenta intre \"garantia de buna executie a contractului\" si \"garantia de buna executie a lucrarilor aferente contractului\"? Este normal ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! se poate efectua receptia finala a lucrarilor executate ... DuVal277 DuVal277 Buna ziua! Se poate efectua receptia finala a lucrarilor executate dupa expirarea duratei de valabilitate a unui contract subsecvent de executie lucrari, ... (vezi toată discuția)
Lipsa contract - pretentii marival marival Am un debitor care refuza sa faca plata garantiilor retinute in baza unui contract de executie lucrari. Motiveaza ca remedierile nu sunt bine executate (desi ... (vezi toată discuția)