avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj voluntar bunuri imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj voluntar bunuri imobile

Buna ziua!Sora mea se afla in situatia urmatoare.Sora mea si sotul acesteia au vandut un apartament cu 4 camere si au cumparat 2 apartamente cu 2 camere,unul mai scump si unul mai ieftin.Pentru aparatamentul cu 2 c. mai ieftin nu le-au ajuns banii iar sotul ei a facut imprumut la banca pt a plati o parte din costul
apartamentului.Dupa o perioada nu s-au mai inteles in familie si au divortat.Creditul la banca nu se finalizase astfel ca dupa divort fostul sot a mai platit rate pt creditul respectiv.Chiar si divortati,ei au locuit(si locuiesc) in apartamentul mai scump,iar el a mai facut un credit,mai mic,pt a pune gresie/faianta/chiuveta.
Impreuna au o fetita care la momentul divortului avea cca 15-16 ani.
In momentul acesta fostul sot doreste sa se mute la casa,la tara,ca nu i mai place la bloc,e prea stresant pt el...Pt aceasta el doreste sa vanda apartamentul mai ieftin si sa-si asume toti banii,din care sa si cumpere casa,si o parte din apartamentul mai scump(care nu va fi vandut).
Apartamentele sunt pe numele ambilor soti.
El nu doreste sa faca contract de vanzare-cumparare pentru ca,din cate am inteles,plateste multi bani la stat.Insa doreste sa faca "cedare" de drepturi,la notariat.El sa cedeze dreptul la apartamentul scump si ea la cel ieftin.
Sora mea nu are incredere ca ii va ramane iei aparatamentul scump,pana nu va fi doar numele ei pe contractul apartamentului.Ii e teama ca f. sot tot va avea drept la apartament si se va intoarce de cate ori va vrea,iar ea nu v-a beneficia de o parte din banii dobanditi prin vanzarea apartamentului ieftin.
Cum se poate rezolva legal aceasta situatie,astfel incat sa nu fie pacalita si sa nu se faca contract de vanzare-cumparare?
Va multumesc pt atentia acordata si un weekend minunat va doresc! :)
Cel mai recent răspuns: sadcorason , utilizator 21:04, 29 Aprilie 2013
Problema se rezolva foarte simplu prin partaj voluntar la notar. Se vor partaja bunurile adica cele doua apartamente , Sotia va ramane cu unul si Sotul cu celalalt in proprietate. Pentru aceasta va trebuie pentru ambele apartmente cadastru si intabulare. Daca mai exista credit de achitat pt unul din aceste apartamente, trebuie si acordul bancii.
Partajul este neimpozabil.
Multumesc pentru raspuns! Din pacate,apartamentele, nu sunt egale ca valoare,unul e confort 1 iar celalalt confort 3(parca) si in plus sotul mentioneaza ca a mai platit o parte din rata la apartamentul confort 3,dupa ce s-au despartit.Creditul a fost achitat in totalitate.
Nu cred ca vor putea imparti apartamentele astfel :( .Se poate face partajul in alt mod astfel incat sa se faca...cat mai egal?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
sadcorason, utilizator
Daca aleg sa faca partaj, se va scrie in act ca d-na ramane cu apartamenul scump, d-nul cu cel ieftin, iar d-na mai plateste sulta sotului de x lei reprezentand diferenta de valoare.
Pot proceda si altfel, vor face doar partajul ap scump, d-na va ramane cu ap , iar domnul declara ca a primit sulta pt apartament sau daca chiar s-au inteles ca d-na sa plateasca bani, va scrie in act si cum se va plati, iar ap ieftin il vor putea vinde impreuna cand d-nul va gasi client.
Multumesc pt raspuns!Prin partaj se va schimba numele titularului pe contractul apartamentului?
Da. Actul de partaj impreuna cu actul prin care ati cumparat initial sunt actele dvs de proprietate. Actul de partaj se va trimite si la Cartea Funciara.

Alte discuții în legătură

Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Partaj, credit alexamadalina alexamadalina Buna ziua, In luna ianuarie 2013, am divortat de comun acord, nu am facut partaj, avem ca bun comun din casnicie un apartament ipotecat la Banca ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Chelba Elena Chelba Elena va rog daca se poate sa ma indrume si pe mine cineva intr-o problema cu care ma confrunt. sunt casatorita de 13 ani am un baietel de opt ani si un apartament ... (vezi toată discuția)