Buna ziua ... Va rog frumos sa ma ajutati si pe mn cu cateva raspunsuri :( sunt un tanar de 23 de ani care a comis o prostie mare, nu am avut pana acum antecedente penale. Nu stiu ce a fost in capul meu dar regret fapta, Noaptea la ora 2:00 doar eu si cu prietenul meu am comis o infractiune ... eu am furat numerele de inmatriculare de pe o alta masina si le-am pus pe ale mele .... am mers la o benzinarie colegul a alimentat si am plecat fara sa platim. :( Sunt acuzat de furt calificat si conducerea unui autoturism cu numere de inmatriculare false. Prejudiciul a fost de 290 de lei si bineinteles platit, nu au depus plangere cei de la benzinarie sau proprietarul masinii de pe care am furat numerele. Mentionez inca odata nu am antecedente penale :( e prima fapta, si regret ce am facut, am fost inconstient. Mi se poate anula permisul de conducere? Exista sansa sa primesc inchisoare cu suspendare sau mai degraba cu executare? Va rog din suflet sa ma ajutati sunt disperat :( :( :(
Poziţia dvs sincera, lipsa de antecedenta penala, faptul ca prejudiciul a fost recuperat sunt aspecte esenţiale ce vor conduce, prelingă criteriile generale de individualizare prevazute de art 72 cp, la orientare către minimul special şi sper ca madalitate de executare, suspendarea ori suspendarea condiţionată a executării. Mult noroc, aveţi nevoie!
Uzati in instanta de procedura simplificata prev de art 320 ind.1 c.proc.pen. - recunoasterea vinovatiei si depuneti la dosar inscrisuri in circumstantiere care sa va ajute la individualizarea pedepsei cat si la modalitatea de executare a acesteia.
Procedand astfel, aveti posibilitatea sa beneficiati de reducerea limitelor de pedeapsa cu 1/3, de retinerea circumstantelor atenunate prev de art 74- 76 c.pen. si de posibilitatea aplicarii unei pedepse sub minimul special redus cu 1/3.
In ceea ce priveste modalitatea de executare, va trebui sa convingeti instanta ( si asta tine de apararea pe care o veti formula), ca scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins si fara executarea unei pedepse in regim privativ de libertate, respectiv prin aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau cu suspendarea executarii sub supraveghere.
In privinta permisului de conducere, acesta se va anula ca efect al condamnarii prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, potrivit disp.art.116 din Oug.195/2002.
Daca veti obtine o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau cu suspendarea executarii sub supraveghere, atunci veti putea sa va prezentati la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.