avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot sa fac impotriva unui sef abuziv, mincinos?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot sa fac impotriva unui sef abuziv, mincinos?

Buna ziua! De aproape 3 luni mi-am schimbat locul de munca. Mi s-au promis 1000 de lei lunar si conditii foarte bune (aeroterma iarna, ventilator vara, buna intelegere, etc.). Mi s-a dat un contract in alb spre a-l semna, urmand sa fie completat de contabila. Partea mea nu am primit-o nici pana astazi. Dupa primele saptamani, buna intelegere s-a transformat in presiune permanenta (este un fast-fod la inceput) si de o buna vreme incoace in acuzatii de furt, amenintari indirecte. De asemenea, dupa doua saptamani nu m e ai era loc la priza pentru aeroterma si ne obliga sa stam cu usa larg deschisa iarna. Isi batea joc pur si simplu cand vedea cum tremur. Acum stam cu toate geamurile deschise ca e cald si trebuie sa se faca curent. Suntem toti cu ochii umflati si raciti. Cand ii cer partea mea de contract, spune mereu "sigur, maine", iar salariul de 1000 de lei pentru care m-am angajat nu l-am vazut niciodata nici eu si nici cealalta casierita. Cei doi bucatari isi iau salariul promis care este oricum mai mare, dar noi nu il meritam pentru ca nu vindem. Nu stiu daca chiar are o contabila sau daca noi chiar avem un contract, deoarece este mereu suspicios ca vindem sandwich-uri fara a le marca, chiar daca exista o gestiune care se face si dimineata, si seara. Nu are, insa, forma unui tabel de gestiune facut de o contabila si nu am primit instructiuni precise in legatura cu mai multe lucruri. El se incurca in tabele si ne ameninta ca are rapoarte si ca sunt multe minusuri, dar nu este nimic adevarat. Bate apropouri cu declaratii sub presiune (cum ca furam).
Ce ar fi de facut pe cale legala? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 28 Aprilie 2013
nu mai era loc liber la priza pentru aeroterma !!! de triplu stercher sau prelungitor cu mai multe prize ati auzit???? :tease:
si acum serios :)
-pentru cazul in care nu v-a inregistrat contractul de munca, il puteti reclama la ITM.
-semnati state de plata ? ce salariu primiti efectiv si ce salariu este inscris in statul de plata ?
-nu va poate ameninta ca rezulta lipsuri in gestiune daca nu ati efectuat un inventar impreuna si nu ati semnat un asemenea inventar.
Deci nici dumneavoastra nu il puteti reclama pe vorbe ( daca ati semnat contractul de munca in alb, deci nu aveti probe pentru promisiunile facute de angajator) si nici el nu va poate reclama sau imputa ceva tot numai pe vorbe ( daca n-ati primit gestiune in scris si n-ati semnat inventar ).
In aceasta situatie, pentru dumneavoastra ar fi cel mai indicat sa va cautati un alt loc de munca.
Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata concediu crestere copil Lucia00 Lucia00 Buna ziua, Numele meu este Lucia si am lucrat timp de doi ani si jumatate la o firma, incheind contracte pe perioada determinata de cate sase luni. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Cerere de demisie - cum o depun daca se refuza inregistrarea ei? rrobert rrobert Lucrez de 7 luni la o societate, de cand m-am angajat nu am primit contractul de munca (l-am solicitat de mai multe ori), sigur sunt angajat ca eu m-am ... (vezi toată discuția)
Nu am semnat contractul de munca ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua oameni buni. De o saptamana m-am angajat la o companie. Am dus toate actele necesare angajarii, dar nu am semnat nimic, adica nu am semnat niciun ... (vezi toată discuția)