avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Angajati pe PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Angajati pe PFA

Buna ziua,

Detin un PFA cu cod CAEN 8299.
Pot sa angajez pe PFA-ul meu, cateva persoane ce vor lucra in vanzari?
Si daca da, care sunt variantele in care ii pot angaja?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 5 Mai 2013
In general pe un pfa se pot face angajari cu contract de munca dar si colaborari pe contract civil/conventie daca activitatea e ocazionala. Ramane sa verificati la urmatoarea adresa daca va permite codul caen pe care il aveti sa desfasurati acea activitate cu respectivele persoane.
www.avocatnet.ro/content/con...
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
Buna seara,

Am verificat la adresa data de Dumneavoastra, insa la 8299 nu se face nici o precizare referitoare la angajari pe PFA...
Eu ma refeream sa verificati daca va da voie acel cod caen sa faceti aceea activitate de a lucra in vanzari, asa cum o denumiti.
De exemplu, vreti sa-i angajati ca agenti de vanzari, sa mearga sa va gaseasca clienti. Dar dumneavostra prin acel cod caen puteti presta acea activitate?
Codul CAEN aparent nu vrede asa ceva, desi am platit pentru consultanta la registrul comertului tocmai pentru alegerea codului caen potrivit....

Ce cod caen ar trebui sa am pentru a putea sa-mi angajez niste vanzatori?
Si ce trebuie sa declar/platesc la stat odata angajati?
Puteti angaja persoane cu contract de munca cu norma intreaga(8 ore/zi) sau redusa.
Informatii despre contract trebuie sa treceti si sa trmiteti in revisal pana in ultima zi lucratoare inainte ca persoana sa inceapa lucrul.
In luna in care veti avea primul salariat trebuie sa depuneti formularul 070 prin care va completati vectorul fiscal cu obligatiile fiscale pe care o sa le aveti de platit pentru salariati. Aceeasi procedura, de data asta de scoatere din vectorul fiscal a acelor obligatii, trebuie s-o faceti cand nu veti mai avea niciun salariat, pentru ca altfel veti aparea cu obligatii nedeclarate.
Apoi veti avea de depus declaratia 112 numai prin internet cu certificat de semanatura electronica. Puteti sa va achizitionati dumneavoastra acest certificat pe pfa sau puteti sa faceti un contract de prestari servicii cu cineva(contabil sau firma de contabilitate) care are aceasta posibilitate.
Pentru fiecare salariat trebuie sa intocmiti un dosar cu actele de angajare, dosarul medical cu fisa de aputitudini, contractul de munca si toate actele aditionale care se incheie in timp si prin care veti aduce modificari diverse la forma initiala, regulamentul intern, etc. Cautati pe acest forum ca au fost postate in detaliu aceste acte ce trebuie sa fie in acel dosar al salariatului.
Pentru acesti salariati veti avea de intocmit state de plata si de platit impozit pe venitul din salariu, contributii sociale si alte taxe. Detalii la adresa www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Inspector resurse umane autorizat ca pfa iuliana7526 iuliana7526 Poate inspectorul de resurse umane desfasura activitate economica in mod independent pe domeniul relatii de munca si organizare. Daca da, cu ce CAEN si ce ... (vezi toată discuția)
Coduri caen iozefinap iozefinap La intocmirea dosarului pentru PFA am solicitat doua coduri CAEN unul principal , respectiv 8291 si unul secundar respectiv 8299 . Cei de la Registrul ... (vezi toată discuția)
Taxele platite la fisc de administrator si asoc proprietari cyan cyan care sunt contributiile pe care trebuie sa le plateasca la fisc un administrator de imobil si asociatia in cazul in care administratorul este si salariat la o ... (vezi toată discuția)