avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelãmurire faþã de o succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelãmurire faþã de o succesiune.

Bunicul meu a decedat acum ceva vreme, neexistand un testament, singurii moştenitori sunt mama şi mama ei vitregă, (soţia bunicului la data decesului).
Ca şi masă succesorală ar trebui să fie apartamentul în care locuiau, şi încă un apartament dobândit în perioada în care au fost căsătoriţi. Întrebată de masa succesorală,bunica vitregă a menţionat că acest al 2-lea apartament nu ar face parte din masa succesorală.
Întrebarea este, dacă trebuie sau nu să fie inclus, iar dacă atunci când se face succesiunea acest al 2-lea aparatment nu va fi inclus, ce se poate face pentru a stabili "adevărul". La fel, ce se poate face în cazul în care aceste bunuri imobile vor fi subevaluate, iar mama având dreptul la 1/4 din total, ar fi nevoită să accepte diferenţa în bani, la acest preţ subevaluat.
Mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:19, 29 Aprilie 2013
Vor exista cote parti.
Nu va conta valoarea bunului daca vindeti si impartiti banii primiti.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Vor exista cote parti.
Nu va conta valoarea bunului daca vindeti si impartiti banii primiti.


Da, mulţumesc pentru răspuns. Noi plecăm de la ideea că va fi o înţelegere amiabliă, pentru a nu "o da afară din casă", cum se spune.
Doamna va avea cota parte de 1/4 din mostenirea dupa Sotul dansei iar mama dvs 3/4. Daca apartamentul este achizitionat in timpul casatoriei cu Sotul decedat, doamna are cota parte de 1/2 cu titlu de bun comun, iar restul de 1/2 se va imparti intre mama dvs si dansa in cotele de 3/4, mama dvs si respectiv 1/4 Sotia tatalui dvs.
Dupa eliberarea certificatului de mostenitor se procedeaza la partaj .partajul se face fie prin atribuire de bunuri, fie prin atribuire de sulta celui care cedeaza cota sa parte din bun/bunuri.
Sulta o stabilesc partile de comun acord, daca se face partaj pe cale amiabila la notar , si se ia in calcul orientativ grila de expertiza imobiliara notariala.
De dat afara din Casa nu o puteti da.....pt ca si dansa va fi coproprietara ....
Joha a scris:
Mulţumesc, acesta este răspunsul pe care îl căutam!
Revin cu precizări după o întâlnire la notar. Apartamentul a fost contractat înainte de căsătorie, dar ratele au fost plătite în timpul căsătoriei. Notarul a spus că mama are dreptul la 3/4 din apartament, dar că trebuie să plătim cumva bunicii vitrege o parte din ratele achitate în timpul căsătoriei, nu mai ţin minte proporţia.

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem un apartament mostenit de la tata, sintem 3 surori si mama vitrega care venim lca succesiune.Stim ca mama vitrega mosteneste 1/2 + 1/4, iar noi restul. ... (vezi toată discuția)
Succesiune au_di au_di buna ziua, as dori un sfat: am primit citatie de la un notariat sa ma prezint la dezbatere succesiune dupa decesul mamei mele.;intrebare: ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)