Buna seara!
Am si eu o nelamurire. Am depus actele pentru divortul pe cale administrativa pentru a incheia o casnicie de 20 de ani, din care nu au rezultat copii. Sotia mea insista sa mergem la un notar pentru a semna un angajament (???) conform caruia, partajul dupa divort va avea loc astfel incat, apartamentul al carui coproprietari suntem va fi impartit la doi in mod egal. Eu nu am auzit despre acest "angajament" luat in fata notarului...Ma puteti lamuri ce implica si, de asemenea ce se poate intampla in cazul nerespectarii lui?
Multumesc!
Daca ati fi apelat la notar si pentru divort se facea divortul si partajul in aceeasi zi, daca aveati imobilul intabulat. Angajament nu...oricum doamna trebuie sa inteleaga ca daca apartamentul este achizitionat in timpul casatoriei cu dvs, nu l ati mostenut dvs sau nu vi s a donat de catre cineva, este bun comun si se prezuma ca va apartine in cote egale de 1/2. Partajul se face fie cedand unul dintre dvs cota sa de 1/2 din imobil contra unei sulte, adica o suma de bani, sau prin atribuirea unui alt bun. Sulta o stabilesc partile.
Multumesc frumos! Problema este acest demers notarial in vederea semnarii acestui "angajament". Nu am gasit nimic pe net pentru a ma lamuri si nu stiu ce implica acest angajament.
Stimate domn bunul este comun?! Adica achizitionat in timpul casatoriei?! Atunci doamna are deja 1/2 din imobil. Partajul v am spus mai sus in ce conditii se face. Nu exista angajament. Fie I'l vindeti impreuna si va luati fiecare cota parte din pret.
Nu este un angajament, este vorba despre un act de lichidare a comunităţii, şi în care, printre altele, determinaţi cota parte a fiecăruia la obţinerea bunurilor comune.
Ce vrea dansa in realitate e o asigurare ca intelegeti sa partajati pe din doua ( cand veti partaja), cumva dansa e de acord cu divortul pe cale amiabila daca ii garantati cumva ca si partajul il veti face amiabil si ca ii recunoasteti o contributie de 50 % la achizitionarea bunurilor.
Cred ca domnul notar poate gasi o formulare cf legii pt a da o declaratie in acest sens.. gen, noi sotii declaram ca am contribuit egal la achizitionarea imobilului x.