avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare?

Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ce il au impreuna in apartamentul ce il achizitionasera! Apartamentul este pe numele sotului si in acest moment! Copilul a ramas in grija mamei, sotul avand drept de vizita si platindu i pensie alimentara lunar! In prezent doreste sa mearga la notar si sa ii cedeze dreptul lui la apartament fiului! Ideea este ca ar vrea sa i cedeze cu conditia ca mama sa nu poata vinde apartamentul si de acest drept sa dispuna copilul cand implineste 18 ani! Ne intereseaza ce ar trebui sa ii ceara notarului, astfel incat fosta sotie sa nu poata pune in vanzare imobilul chiar daca copilul se afla in grija ei?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:47, 23 Februarie 2020
Din punct de vedere cronologic, apartamentul este cumparat anterior căsătoriei respective sau în timpul căsătoriei?
Dacă a fost achiziționat în timpul căsătoriei, este bun comun cu fosta soție, indiferent ca soțul l-a cumparat singur.
Este cumparat in timpul casatoriei! Dar la divort nu au facut partajul, alegand sa divorteze la notar, iar sotul a lasat o pe fosta sotie sa ramana in apartament cu copilul! Acum sotul vrea sa ii cedeze partea lui din apartament fiului dar cu conditia ca fosta sotie sa nu poata vinde, ci copilul sa dispuna de acest drept din partea tatului si sa decida el cand va fi major ce vrea sa faca,
Pana la "partea lui", trebuie să facă partajul cu fosta soție.
In momentul de fata apartamentul este proprietate devălmasa (adică e comun, dar fără ca fiecare sot să aibă o cotă determinata).
La partaj, imobilul este preluat in proprietate exclusiva de unul dintre soti, cu obligația de a achita sulta celuilalt.
Așadar, fie preia soțul întregul apartament și îi achita fostei soții o sulta, și ulterior ii face acte fiului.
Fie îl preia fosta soție și îi achita sotului dvs sulta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
se lichideaza regimul matrimonial si fiecare ramane cu o cota de 1/2 caz in care poate dona cota sa, fiului, astfel incat fiul va ramana in coproprietate cu mama sa.
Asa mama nici nu va putea sa vanda cota fiului

Art. 355

Lichidarea regimului comunităţii

(1) La încetarea comunităţii, aceasta se lichidează prin hotărâre judecătorească sau act autentic notarial.

Art. 356

Efectele încetării regimului comunităţii

Dacă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei, foştii soţi rămân coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părţi ce
revine fiecăruia.



Art. 357

Lichidarea comunităţii. Partajul

(1) În cadrul lichidării comunităţii, fiecare dintre soţi preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor.

(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.


model de act de lichidare
Noi, soţii stabilim cota de contribuţie la dobândirea/contractarea bunurilor/datoriilor comune de .....pentru fiecare soţ.



. Bunurile şi datoriile comune devin bunuri/datorii în coproprietate pe cote-părţi ale soţilor, în cotele stabilite la pct. de mai sus




Functie de varsta copilul, e nevoie de cineva sa il reprezinte sau asiste pe copil, o sa va explice notarul cum se procedeaza.

Ce e important, e sa nu accepte sa i se atribuie fostei casa, daca vrea ca partea lui sa ajunga la copil.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
Mai greu cu ultima variantă, din moment ce asta e si scopul partajului: ieșirea din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Apartament dobandit in prima casatorie al3xn01 al3xn01 Buna ziua tatal meu inainte de casatoria mamei mele a mai fost casatorit , in timpul casatoriei are un baiat, a luat un apartament stil rate sau cum era pe ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre frati MihaiDG MihaiDG Am intalnit o situatie: Tatal despartit de mama (nu div0rtat) locuieste cu 3 dintre cei 4 copii. Locuinta s-a cumparat de catre tata, dupa despartirea de ... (vezi toată discuția)