avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament dobandit in prima casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament dobandit in prima casatorie

Buna ziua tatal meu inainte de casatoria mamei mele a mai fost casatorit , in timpul casatoriei are un baiat, a luat un apartament stil rate sau cum era pe vremea aceea factura e pe numele lui ulterior tata sa despartit de prima sotie dar n-au mai facut partaju, sa casatorit cu mama si acum ar vrea sai faca act fratelui. cum trebuie facut ? act de vanzare ? sau act de donare? care ar fi varianta cea mai ieftina ?va multumesc .
Cel mai recent răspuns: al3xn01 , utilizator 19:03, 14 Iulie 2011
trebuie sa faca partajul intai cu prima sotie ( daca aceasta mai e in viata )si apoi sa-i vanda baiatului cota lui.
dar se mai poate dupa aproape 25-30 de ani ? o datorie actuala dobandita in a doua casatorie care o are poate sa ii scoata apartamentul la executare silita ?
(ar fi piedica daca s-au scurs 30 de ani, mama baiatului poate invoca uzucapiunea de 30 de ani.)

daca nu are bunuri proprii pe care creditorul sa le poata executa, se poate ajunge la acest apartament, dar pt ca e bun comun cu fosta sotie, creditorul trebuie intai sa ceara partajul bunului, pt a executa silit doar partea tatalui
Bunul dobandit de catre soti este comun ( proprietate devalmasa se diferentieaza de proprietate comuna pe cote -parti prin faptul ca, in cazul celei amintite in fina nu este indivizidualizata cota parte ideala, abastracta din dreptul de proprietate ).

Individualizarea cotei -parti poate fi realizata numai de catre instanta de judecata , in caz de neintelegeri intre fostii soti , indiviziunea putand inceta oricand.

Unul dintre soti se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil, in vederea partajarii, prin atribuire, instrainare, sau prin stabilirea cotelor parti din dreptul de proprietate .

(instrainarea poate imbraca forma unei tranzactii ).

Ulterior, dupa ce proprietatea comuna devine proprietate exclusiva, fiecare dintre soti este liber sa aleaga cum dispune de dreptul de proprietate.

In ceea ce priveste un debit neachitat, intai sunt urmarite bunurile proprii, ulterior, in caz ca un creditor nu se poate indestula din acestea, poate proceda la urmarirea bunurilor comune.

pai daca ambii sunt de acord si mama fratelui vitreg . nu vor nici tata bani pt ce au investit in el nici mama ? vor sa il lase baiatului . se poate doar la notar ? sau la instanta de judecata?tata din ce am inteles a platit doar avansul apartamentului restul ratelor fiind platite de fosta sotie.
as vrea forma cea mai simpla si cea mai rapida daca se poate? deci fosta sotie nu are vreo pretentie de la tatal meu nici tatal meu de la ea. ar vrea sa faca cumva ori sa cedeze partea lui sotiei ? ori direct fiului din prima casatorie ? care ar fi forma cea mai rapida si mai ieftina ?
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
al3xn01, utilizator

Alte discuții în legătură

Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe partea lui dintr-un imobil? Lyvyoo Lyvyoo Hello, As vrea sa va cer o parere in legatura cu urmatoarea speta a unor rude: Dupa 15 ani de casatorie cuplul a divortat (cam acum un an) FARA sa declanseze ... (vezi toată discuția)
Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Mostenire, donatie sau vanzare-cumparare ioti ioti Buna ziua, am o problema destul de complicata la care am nevoie de ajutor: prima data sa va fac o mica schema a familiei ca sa va puteti da seama despre ce e ... (vezi toată discuția)