avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe partea lui dintr-un imobil?

Hello,
As vrea sa va cer o parere in legatura cu urmatoarea speta a unor rude:
Dupa 15 ani de casatorie cuplul a divortat (cam acum un an) FARA sa declanseze procedura de PARTAJ. Au doi copii majori, numai ca unul din ei (incredintat mamei) desi a trecut curand de 18 ani, inca mai are un an sau doi de studiu asadar, primind in continuare o indemnizatie legala din partea tatalui. (tata care locuieste in alta casa, pe care vrea sa o cumpere)
INtrebare: daca tatal vrea sa faca un credit ipotecar, poate chema un evaluator pt a stabili valoarea apartamentului detinut in cumun iar apoi sa prezinte bancii drept garantie cota lui parte din apartament, in care acum au ramas sa locuiasca mama si unul din copii?
Cel mai recent răspuns: radorim , utilizator 14:31, 29 Iunie 2009
Pe ce cota sa se puna ipoteca? Fostii soti stapanesc acel imobil in devalmasie. Trebuie facut partajul. probabil fosta sotie va primi imobilul, fiind obligata la plata unei sulte fostului sot. Doar daca i se atreibuie fostului sot imobilul, atunci acesta poate ipoteca acel imobil.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Am inteles!
Practic, daca orice negociere amicala esueaza si proprietatea imobilului ramane in devalmasie in continuare, sotul nu poate profita in niciun fel de partea sa din imobil (girare, vanzare etc.) decat dupa un partaj care ar stabili cu exactitate la cat are dreptul...
Sotia cu siguranta nu va avea bani de sulta (chiar 10.000E sa fie) si abia atunci se poate apela la un executor judecatoresc...asta poate insemna un an..doi...trei..
Probabil trebuie consultat un avocat bun care sa il indrume pe sot spre o solutionare finala...
Pana la iesirea din indiviziune , sotii nu au individualizata nici macar o cota parte din dreptul de proprietate .
Orice bun dobandit in timpul casatoriei constituie bun comun , cu exceptia celor mentionate de art 31 C.Fam.
Astfel , dupa ce s-ar dispune partajul , bunurile ar fi proprii , si ar putea fi ipotecate.
Nimeni nu e obligat a ramane in indiviziune , exista mai multe modalitate de imparteala a bunurilor comune : vanzare , atribuire cu obligatia de a plati sulta aferenta, partajarea in natura.

ORicum , spre deosebire de proprietatea pe cote parti , unde copartasi detin o cota parte ideala , abstracta , matematica din dreptul de proprietate , in cazul proprietatii in devalmasie , sotii sunt privati de aceasta situatie .
Oricum, in conditiile actuale, ma tem ca nicio banca nu ar fi de acord sa puna ipoteca pe o cota dintr-un bun... ca doar nu-i idioata!
Asa incat, fara iesirea din indiviziune, nu ar ajuta la nimic doar determinarea cotelor abstracte, ideale.
POate daca iese din indiviziune, plateste sulta si ramane cu imobilul, atunci.
Ar fi indicat sa ajunga la o intelegere cei doi proprietari codevalmasi.
Cel mai simplu si ieftin pentru ambii.
Daca persoana (tata) vrea sa cumpere apartamentul (ma rog, casa) in care sta, nu inteleg de ce nu apeleaza la un credit cu ipoteca exact pe acea casa.
Iar daca doar valoarea acelei case nu este o garantie suficienta pentru banca, aceasta cerand garantii suplimentare, de ce sa nu fie sotia deacord sa il ajute pe fostul sot si sa fie deacord cu ipotecarea casei in care au avut inainte domiciliul comun.
Daca ii este frica de neplata ratelor de catre obligatul principal, poate conditiona semnarea unui acord de ipotecare, doar daca este a doua ipoteca ca numar, dupa ipotecarea primei case (cea ce urmeaza sa se cumpere din credit).

Ce vreau sa spun e ca, daca vorbim doar despre o formalitate ceruta de banca, si in conditiile in care fosta sotie nu poate nici sa vanda si nici sa ipotecheze ea insasi apartamentul, de ce sa nu ajunga la o conventie cu fostul sot, tocmai pentru a nu-l forta la partaj, unde s-ar putea sa nu reuseasca o solutie favorabila, tocmai pentru ca nu este solvabila.

Alte discuții în legătură

Se poate vânzarea prin "prima casa" a unui ap fără acordul coplatitorului? Vyovivy Vyovivy Buna ziua! M-am căsătorit în 2012. In 2015 am luat un ap prin \"prima casa\" cu fostul sot. La un an, am divorțat. Acum, după 3 ani si jumatate m-am ... (vezi toată discuția)
Un partaj cu probleme gyana37 gyana37 bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ... (vezi toată discuția)
Divort MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta. Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)