divortul se poate face si pe calea medierii, cu costuri mai reduse . Daca partile se inteleg se pot duce la un mediator si se va face un acord de mediere prin care se inteleg , concret ce se intampla cu apartamentul, cu masina etc. Costurile pentru o mediere pot fi cu 50 % mai mici decat in cadrul unui proces sau unui partaj la notar. In cazul in care nu se inteleg se va apela la instanta de judecata care va decide cine si cat are parte din bunurile respective.
Nu adaug la ceea ce a spus deja dl. avocat Canciu, ci doar va atrag atentia asupra unui aspect important, privind contractul de credit asumat de ambii fosti soti, din perspectiva ajungerii la o intelegere amiabila prin mediere, privind partajul bunurilor comune
Chiar daca sotii ajung la un acord in privinta asumarii obligatiilor contractuale, trebuie sa stiti ca si banca trebuie sa fie de acord cu intelegerea dvs. in aceasta privinta.
Banca poate accepta preluarea integrala a contractului de credit in urmatoarele conditii:
- fostul sotul care ramane cu apartamentul are venituri indestulatoare pentru a putea achita creditul
- in locul sotului care a primit sulta, sotul care isi asuma intregul credit propune un alt girant care intruneste conditiile de scoring ale respectivei banci
- se vinde imobilul, urmand ca dupa ce banca acopera creditul (inclusiv, dobanzi si alte cheltuieli ocazionate de vanzare) sa imparta suma ramasa intre fosti soti, conform intelegerii amiabile dintre ei.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa al ambilor soti.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
Partajul se poate finaliza cu atribuirea bunulu unuia dintre soti, celalat fiind obligat sa plateasca sulta.
De asemenea, se poate ajunge si la instrainarea imobilului.
Succes.