bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ani (de fapt a fost,ca a divortat luna trecuta) . Au divortat la mediator pt ca nu au copii si a mers simplu ,dar problema e partajul un apartament cu o camera care fosta mea cumnata pretinde ca e a ei. In urma cu vreo 15 ani mama cumnatei mele le-a dat o suma de bani dupa vanzarea locuintei acesteia in valoare de 62.5 mil lei- 7000 euro la acea vreme din care au achizitionat o garsoniera mica . Dupa 5 ani au hotarat sa se mute intr-o locuinta mai mare asa ca au facut un credit la banca in valoare de 12000 euro pe numele fratelui meu si au cumparat un apartament cu o camera pe care s-a facut ipoteca. Ei,acum problema e ca ea a parasit domiciliul cand au divortat si acum il ameninta pe fratele meu sa iasa din locuinta ca e a ei si el nu are nici un drept acolo desi mai au de platit acel credit ipotecar inca vreo 8 ani ,vine aproape zilnic la domiciliu si intra in casa desi nu mai locuieste acolo declarand la mediator ca a parasit domiciliul ,sau face scandal,ultima data ia luat toate cheile de la usa si ceva documente din posta (inca nu stim exact ce pina nu merge sa verifice) si la amenintat ca pina luni adica maine sa iasa din locuinta ca ea a vorbit cu un executor si vine sa pune sechestru pe casa.Fratele meu i-a spus ca iese din locuinta doar dupa ce plateste creditul sau il transfera pe numele ei ,dar nu vrea asa ;vrea sa stea ea acolo si fratele meu sa plateasca in continuare rata ca ea nu isi permite.E posibil asa ceva din moment ce el e proprietar si creditul la banca pt cumpararea locuintei e pe numele lui?Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri ,sfaturi orice ca fratele meu a ajuns in pragul disperarii si nu stiu cat mai poate suporta pina cedeaza.Va multumesc anticipat si astept raspusurile voastre.
Este nevoie de o cerere de chemare in judecata pentru partaj. Fiecare a contribuit cu ceva si este nevoie sa se stabilească in ce proporție a participat. Contributia este o chestiune foarte importantă si trebuie dovedita pentru a se stabili sulta pentru partea care pleaca din casa, totul făcându-se pe baza probatorului administrat.
Pacat ca nu exista dorinta pentru a rezolva amiabil si aceasta situatie, astfel platind doar jumatate din taxele de timbru pentru partaj.
Raspunzand nelamuririlor dvs., trebuie sa stiti ca atat fratele cat si fosta sotie au dreptul la o cota din apartamentul respectiv. In vederea identificarii procentului acelei cote, instanta va lua in calcul atat creditul contractat (nu conteaza ca titular de credit este doar fratele, intrucat creditul a fost luat in timpul casniciei), cat si suma primita de fosta sotie de la mama sa.
In final instanta va decide cine va ramane cu apartamentul, cine va primi sulta si in ce conditii se va achita si creditul.
Probabil ca fosta cumnata incearca sa il intimideze pe fratele dvs. afirmand ca ca executorul va pune sechestru pe casa, intrucat in momentul de fata bunul se afla in devalmasie.
Apartamentul e bun comun, ramane de vazut cum se vor administra probele si ce va decide instanta.
Probabil ca ea va avea o cota mai mare daca va dovedi ca mama i-a dat bani.
Pana la partaj sa nu iasa din casa si sa aiba grija sa nu i se restrictioneze accesul, un partaj dureaza..
Bunul dobandit in timpul mariajului este supus comunitatii legale de bunuri.( bunurile dobandite de la data incheierii casatoriei , sunt , de principiu, bunuri proprietate comuna , in devalamasie ).
Proprietatea comuna ,devalmasa este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre coproprietari nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate.
Cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate va fi individualizata in procedura de imparteala, care poate fi una judiciara ori notariala.
Bunul nu este fractionat in materialitatea sa.
Instanta de judecata va proceda la individualizarea cotei-parti din dreptul de proprietate, retinand urmatoarele criterii de individualizare : sumele de bani investite la plata pretului, actele de conservare si de administrare efectuate, in ceea ce priveste imobilul litigant, situatia locativa a fiecare.
Atribuirea va fi efectuata retinand criterii sus exemplificate, sulta fiind stabilita in vederea despagubirii unuia dintre coproprietari .
Partaj apartament
alel
Buna ziua,
Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)