avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul divortat poate pune ipoteca, pt un credit, pe partea lui dintr-un imobil?

Hello,
As vrea sa va cer o parere in legatura cu urmatoarea speta a unor rude:
Dupa 15 ani de casatorie cuplul a divortat (cam acum un an) FARA sa declanseze procedura de PARTAJ. Au doi copii majori, numai ca unul din ei (incredintat mamei) desi a trecut curand de 18 ani, inca mai are un an sau doi de studiu asadar, primind in continuare o indemnizatie legala din partea tatalui. (tata care locuieste in alta casa, pe care vrea sa o cumpere)
INtrebare: daca tatal vrea sa faca un credit ipotecar, poate chema un evaluator pt a stabili valoarea apartamentului detinut in cumun iar apoi sa prezinte bancii drept garantie cota lui parte din apartament, in care acum au ramas sa locuiasca mama si unul din copii?
Cel mai recent răspuns: radorim , utilizator 14:31, 29 Iunie 2009
laris a scris:

Daca persoana (tata) vrea sa cumpere apartamentul (ma rog, casa) in care sta, nu inteleg de ce nu apeleaza la un credit cu ipoteca exact pe acea casa.
Iar daca doar valoarea acelei case nu este o garantie suficienta pentru banca, aceasta cerand garantii suplimentare, de ce sa nu fie sotia deacord sa il ajute pe fostul sot si sa fie deacord cu ipotecarea casei in care au avut inainte domiciliul comun.
Daca ii este frica de neplata ratelor de catre obligatul principal, poate conditiona semnarea unui acord de ipotecare, doar daca este a doua ipoteca ca numar, dupa ipotecarea primei case (cea ce urmeaza sa se cumpere din credit).

Ce vreau sa spun e ca, daca vorbim doar despre o formalitate ceruta de banca, si in conditiile in care fosta sotie nu poate nici sa vanda si nici sa ipotecheze ea insasi apartamentul, de ce sa nu ajunga la o conventie cu fostul sot, tocmai pentru a nu-l forta la partaj, unde s-ar putea sa nu reuseasca o solutie favorabila, tocmai pentru ca nu este solvabila.


E foarte greu, daca nu imposibil, de girat cu noua casa pt ca momentan apartine statului si procedura de achizitie este mai greoaie...
Iar lucrurile acestea logice nu prea sunt intelese de fosta sotie. NU e persoana cu care sa negociezi prea multe, mai ales cand vine vorba de ipoteci... Daca se putea discuta asa simplu, vindeau, imparteau in jumatate totul si isi vedeau de viata!
Oricum am retinut multe pareri interesante din acest topic, lucru pt care va multumesc tuturor.
Avand in vedere ca sunt divortati, nu se mai poate vorbi de o devalmasie pura, ci de indiviziune, proprietate comuna pe cote-part determinabile, nu determinate.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
Alina Badea, utilizator
Bine si economic ar fi sa se inteleaga si s-o imparta la notar;dar chiar si asa, de-ar fi fifti-fifti, cu ce bani ramine dupa achitarea taxelor, mama nu are unde capata adapost impreuna cu baiatul!Cetateanca are dreptate sa fuga de banci ca.....de tamiie, e evident de ceTatal parca nu pare asa rau din moment ce-si face alta casa si nu a fortat partajul, poate ii mai lasa sa mai stea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vânzarea prin "prima casa" a unui ap fără acordul coplatitorului? Vyovivy Vyovivy Buna ziua! M-am căsătorit în 2012. In 2015 am luat un ap prin \"prima casa\" cu fostul sot. La un an, am divorțat. Acum, după 3 ani si jumatate m-am ... (vezi toată discuția)
Divort MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta. Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)
Un partaj cu probleme gyana37 gyana37 bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ... (vezi toată discuția)