In primul rand, multumesc pentru timp si bunavointa. Ca sa nu incarc textul prea mult, voi fi cat mai sintetizat, pe puncte iar daca e cazul sa dau detalii va rog transmiteti-mi
Un prim semn de intrebare: Chitantele emise de administratoare, nu corespund suma platita cu lunile scrise de ea pe chitante- sau scrise doar restante-.. aceasta regasindu-se in situatia analitica a apart meu, ceruta de mine,stampilata de ei, in care sunt trecute cf cu lunile, in urma verificarii mele.Exista o chitanta de penalizari din 2011, fara stampila..motivatie: nu era stampila in bloc...suma 90 de lei..nu apare in tabelul cerut de mine cu platile
In 2010, din cauza problemelor de gasire de job, am ramas in urma cu plata intretinerii, fata de care oricum am rezerve ca ar fi asa mare adica circa 400 lei la o garsoniera iarna. In feb 2011,- f important- in baza legii 175 aflata in vigoare, atunci, intre iul 2010-iul 2011,am facut in adunarea generala o cerere de stergere a penalitatilor pe 2010, care a fost admisa la acea data de AG, si un angajament ca platesc in cateva luni, dar nu am putut.. a carui copie cu inregistrare nu au dorit sa-mi dea..e vorba de administratie.Intre timp, au mai emis anul trecut inainte de aplati suma mare, o instiintare cu nr de inregistrare de 350 lei penalizari la acea data...Nu am avut mereu decat un comitet de fatada, in general, presedintele de bloc in ciuda certurilor cu cativa vecini, inclusiv cu mine nu doreste sa afiseze copii dupa facturi la utilitati la avizier,de ani de zile, si are comportament uneori destul de agresiv, se enerveaza daca il intrebi de copii de chitante la lucrari facute vara, cand intretinerea e mai mica.. motivand ca | nu e obligat\", n-are loc etc..pueril. De 3 ani, a pus-o contrar votului celor cativa contra, - e un bloc de batrani mai mult- pe sotie administrator, ceea ce nu e normal, deoarece nu pot face plangere de administrator la sot nu?impreuna cu o jurista care e cenzor si care e prietena cu ei. Anul trecut,2012, incepand cu aprilie, am platit circa 4000 de lei, acoperind plata intretinerii pana in septembrie, 2012. In aceasta iarna, dorind sa ne adunam cei care doresc sa se puna contoare, sa se afiseze facturi, etc. am facut un tabel in acest sens,pe baza caruia sa mergem la primarie ptr un control contabil, deoarece, ducandu-ma la regiile de utilitati- am descoperit ca aveam datorii de aproape 1 mld ceea ce nu justifica suma de pana in 20000 lei restantieri...Au aflat de faptul ca am mers prin bloc, si cred ca cineva le-a dat copie dupa plangerea mea la primarie,in care ceream un control si schimbarea lor, ca sa semneze oamenii, sa nu se spuna ca am eu ceva personal cu ei.. ptr ca sunt atenti la tot,de parca ar fi blocul lor- asa e si atitudinea..-La prima sedinta convocata de adunare generala care a fost in 13 martie, si unde au venit doar circa 15 persoane, am prezentat raspunsurile regiilor, intrebandu-i ce se intampla... s-a ajuns la concluzia din partea a 3 proprietari ca nu sunt falsuri raspunsurile mele, asa cum sustineau cei trei - presedinte, administrator si cenzorul...La a 2-a sedinta de adunare generala, dupa o saptamana,nu am putut sa ma mai invoiesc de la munca- in timpul saptamanii, si am trimis-o pe sotie.La subiectul restantieri- unde eu aveam atunci doar 4 luni de restante fata de alta vecina care are restante de 5000 lei,au intrebat-o pe sotie \" ce are de spus\". Sotia stiind ca lista pe februarie afisata in acel moment, era doar cu 4 luni- care aveam banii de platit- plus cateva milioane restante - care si acelea au tot crescut - nu stiu de ce!-dupa ce platisem anul trecut acei 4000 lei-,a raspuns firesc, ca va plati in continuare intretinerea nu? ca sa ajungem la zi..In schimb, la afisarea intretinerii pe luna martie a.c,- pe 17 aprilie- sa facem soc: Au trecut penalizari retroactive din 2010 de 2600 lei plus ce mai erau pe rubrica separata, de penalitati..iar pe pagina a 2-a -eu incadrandu-ma pe prima la apartamente cu nr mic-, stampila unui contabil expert din corpul expertilor...In aceiasi lista, vecina- n-am nimic cu ea- nu are nici o penalizare, in schimb avand un debit de 5000 lei fata de mine care acum, am de 600 de lei care ii am si pot sa-i platesc. Asta nu e tot, ducandu-ma sa platesc intretinerea ptr a ajunge la zi, desi specific clar ca doresc sa platesc ultimele 3 luni ptr a ajunge la zi, administratora imi spune ca ea nu incaseaza decat si cu o parte din \"penalizari\"|si ca ma cheama la moderator, e adevarat am primit sa ma duc la posta sa ridic.Cf juristei lor, exista un articol in noul cod civil in care scrie ca se platesc datoriile cele mai vechi intai.Eu cred ca ei vor sa stoarca bani de la mine, ptr a acoperi sumele care trebuiau sa le plateasca ..Desi am spus ca nu am de ce sa merg la mediator ptr ca sunt la zi...si ca cer explicatii ptr aceasta imensa suma de \"penalizari\" se insista pe moderator..ca sa imi iau angajament, desi chitantele lor nu corespund...cu tabelul dat tot de ei
Cat despre \"penalizari: va rog sa-mi spuneti daca am dreptate si ce s epoate face..datorita faptului ca sunt din 2010, 3 ani,cu toate ca refuz sa cred ca sunt in cuantum de 2600 lei,sunt prescrise cf legii din 1958 inca in vigoare, art2506, 2500 nou cod civil? sau cf cererii pe care am facut-o si n-au vrut sa-mi dea copie in feb 2011 aprobata de adunarea generala?IMPORTANT:In baza pct D, art 12, cap 3 mentionat in cerere, ultima reglementare de lege 230, HG 1800fe 13, am facut pe 20 aprilie o contestatie la care i-am dat nr de inregistrare,in care specificam ca contest penalitatile si sumele respective- scrise in clar- si ca am platit chitantele - le-am enumerat- din 2012 in care ajungeam la 3 luni, iar acum platesc sa ajung la zi.Mai cer : temeiul in care s-au calculat retroactiv aceste penalizari ce depasesc debitul actual- ceea ce nu e permis- cf legii 230 asociatii,react la 15 feb a.c., art 10 listele de plata -copii ale intretinerii din 2009-2013,copii ale facturi utilitati 2010-2013,-ceea ce nu vor vrea sa dea, hotararile ad generale din 2010,2011ca \"nu conteaza ce am scris eu pe chitante\" ci ca ies banii-socant ptr un functionar nu?- i, 2012,statutul asociatiei,Gandindu-ma ca n-or sa primeasca banii daca ii trimit prin mandat postal si dorind sa ajung la zi, am platit totusi cu o chitanta din 2010, de 170 d elei penalizari...cu toate ca stiu ca nu era normal..Intre timp, luand tabelul cu situatia mea din 2010 pana acum, constat ca sumele sunt scrise corect,dar fara nr de chitanta, nu corespund cu lunile de pe chitante dar la intrebarea mea mi se raspunde ar penalizarile din situatie, adunate sunt mult mai mici decat cele afisate...
Acum, astept raspunsul lor in 7 zile...Dvs ce credeti ca pot face? La moderator, daca ma duc si nu vreau sa semnez angajament datorita faptului ca am suspiciune ca suma e umflata rau si consider ca s-au prescris? daca procesul verbal al adunarii generale specifica doar penalitati...si nu din 2010 si suma...? Nici nu stiu daca imi vor da copie dupa adevaratul proces verbal.. o vecina mi-a spus ca a verificat o firma cu care au facut o lucrare in 2012 si nu era la registrul comertului.Eu cred ca ceva sigur nu e in ordine.Pot sa chem un control ca am suspiciune?De unde?primarie sau...
Care este relevanta ,in raport de debitul pe care il recunoasteti?
Care este temeiul legal in baza caruia solicitati sa afiseze copii dupa facturi la utilitati la avizier,de ani de zile, si are comportament uneori destul de agresiv, se enerveaza daca il intrebi de copii de chitante la lucrari facute vara,
Art 10 din L nr 230/2007 prevede obligatia punerii la dispozitie la cerere a documentelor asociatiei de proprietari,si nu afisarea de copii de chitante la lucrari facute vara
2-Este temeinic si legal ca debitul sa fie achitat concomitent cu penalizarile aplicate la suma de baza
3-
era doar cu 4 luni- care aveam banii de platit- plus cateva milioane restante -
vs Desi am spus ca nu am de ce sa merg la mediator ptr ca sunt la zi..
Daca initial recunoasteti ca aveti restanta aferenta a 4 luni ,cum sustineti ca sunteti la zi ??
4-
cf legii din 1958 inca in vigoare
Daca faceti referire la decretul lege nr 167/1958 acesta este abrogat
5-
copii ale facturi utilitati 2010-2013,-ceea ce nu vor vrea sa dea, hotararile ad generale din 2010,2011
Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige asociatia de proprietari sa elibereze copii ale documentelor asociatiei de proprietari
6-Puteti solutiona problemele cu care va confruntati printr-o abordare decenta in care sa clarificati aspectele care va ridica suspiciuni si fara a solicita copii ale documentelor asociatieid e proprietari
7-Daca detineti indicii temenice ca nu sunt respectate normele in domeniu si dvs ca si proprietar sunteti prejudiciat,aveti dreptul in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 sa solicitati serviciului de specialitate din primarie executare de control financiar contabil
Daca intampinati dezinteres/refuz,puteti contracta in nume personal expertiza financiar contabila a activitatii asociatiei de proprietari prin persoana specializata acredtata CECCAR
Buna ziua,
Multumesc ptr rasp, totusi, as dori parerea unui avocat, deoarece, dvs. cam prea tineti cu ei adica,
1. Uitati esentialul, art 10 da dreptul proprietarului- cum e si firesc!- sa controleze ORICE act care tine de administrarea asociatiei, chiar daca solicita copii..deoarece noi, subliniez NOI proprietarii ii platim pe aceste capuse - ca si angajati care raspund in fata legii- si nu e normal- dar in Romania ce e normal?- sa mi se raspunda mitocaneste...se pare ca am uitat sa gandim corect, obisnuiti cu capul plecat..
2. In loc sa spuna DE CE nu au platit mai repede facturile, sa arate chitante, adunarii generale, cum era normal, si au strans aproape 1 mld...fara Electrica si Distrigaz, vor sa scoata bani de la mine care am platit sume mari in ultima perioada. Nu mi-au dat o lista de penalizari cu stampila expertului contabil ci doar cu a asociatiei, ceea ma face sa fiu suspicios Legea 230, nu specifica clar faptul ca banii din penalizari pot fi controlati ce s-a facut cu ei, -asa cum ar fi normal- daca s-au varsat la furnizori...iar daca le cer sa-mi arate luna de luna facturile, vezi sa nu...nu-i cunoasteti..
3. In momentul cand am venit cu cererea, eram cu banii la zi la mine...si nu mi-sau luat decat pana in ianuarie...13, deci ati inteles gresit, nu mai eram cu 4 luni in urma..
4.In general, vreo autoritate POATE SA MAI OBLIGE in Romania, - ca de la primarie au fost chemati anul trecut de o alta vecina si degeaba..- probabil s-au \"inteles' PE ACESTI profitori care sub protectia legii 230 cu penalizari catre asociatie, care le baga ei in buzunar fara sa fie controlati, - ptr ca acestia doi se vede dupa marimea lor ca le pasa doar de ei,nici macar copii n-au , dar au manipulat 3 batrane in bloc si le-au luat casele,- la LEGE?Nu stiu daca sa fac plangere ptr control la primarie, deoarece s-ar putea razbuna mai tare si cine stie cu ce ma mai trezesc ...vreau sa evit judecata
Mersi si scuze ptr limbaj,dar te revolta nedreptatea
Nu pricep inversunarea. Daca in statutul Asociatiei de proprietari este prevazuta penalitate celor rai platnici si exista si acordul AG, care este problema cu facturile- sau penalitatile de la furnizorii de servicii... La asociatia noastra este prevazut in statutul asociatiei si aprobat de A G, ca rai platnicii sa fie penalizati cu 0,2% pe zi, incepand cu 26 ale lunii, banii din penalitati sunt folositi pt. cheltuieli gospodaresti sau cum decid cei din comitet, AG, banii nu sunt pusi in buzunarul nimanui. Obligatia Adm. este aceia sa nu aibe datorii la furnizori ca din cauza unui rau platnic sa sufere toti locatarii. Asa ca platesti penalitati conform L. si statutului Asociatiilor, cum si asociatiile platesc penalitati de intarzaeri plati catre furnizorii de servicii.
Citeste Legea 230. Adicalea !!, dupa ce ca esti rau platitor, mai vii sati caut si multiplic facturile sau penalitatile de la furnizori?. Da asociatia in judecata si judecatorul ii va cere listele de plata si formula penalitatilor, dar in nici un caz nu le vor cere facturiile emise de prestatori servicii, furnizorilor de apa, gaze sau salariii , taxe , impozite etc. sa fim seriosi..., acestea sunt intotdeauna calculate la virgula. Citeste corect lista . Rferitor la faptul ca si+a pus sotia admninistrator, aici ai dreptate , este ilegal.
Instanta nu cere niciodata facturile pentru ca judecatorii sunt absolventi ai facultatii de drept si nu economisti. Instanta poate incuviinta sau poate propune expertiza judiciara. Aceasta se face de un expert contabil desemnat de instanta iar judecatorul analizeaza raportul de expertiza intocmit de cel desemnat. Asta e practica.