avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cale de atac pastrare nume?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cale de atac pastrare nume?

Buna ziua.

Situatia mea actuala: La data de 27.01.2009 s-a pronuntat divortul de acum fost mea sotie. Prin hotararea instantei de judecata sect.6 s-a hotarat:
- desfacerea casatoriei din culpa comuna
- s-a luat act de acordul reclamantului (eu) si s-a dispus ca parata sa pastreze numele luat la incheierea casatoriei
- incredintarea minorei in varsta de 3 ani paratei (fostei sotii) si obligarea reclamantului la plata pensiei alimentare
- incuviintarea ca recalamantul sa aiba legaturi personale cu minora dupa programul stabilit.
Hotararea a fost luata in urma comunicarii catre instanta asupra faptului ca partile au ajuns la un acord.

Acum, eu doresc sa atac aceasta hotarare si sa cer in instanta ca aceasta sa revina la numele de dinaintea casatoriei.

Cei cai de atac am si cum ar trebui sa probez fiecare dintre ele?

Fosta sotie a depus la procesul de divort intampinare si cerere reconventionala in care a mentionat ca doreste, printre altele, pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei, motivand:
- doreste sa aiba acelasi nume cu minora, cel putin in primii ani din viata, astfel incat aceasta sa nu fie obligata sa dea explicatii sau sa fie subiectul unor comentarii stigmatizante;
- In viata profesionala este implicata in numeroase posturi care ii implica semnatura (director, imputernicit al administratorului), iar schimbarea numelui ar conduce la modificari in actele companiilor, in Registrul Comertului, in imputerniciri. Totodata, aceste operatiuni ar determina o publicitate situatiei sale familiale pe caqre nu si-o doreste si cu care nu este obisnuita, fiind cunoscuta ca o persoana discreta.

La ultima infatisare, in afara salii de judecata a existat o intelegere intre mine si ea, in care ea a mentinut numai pastrarea numelui iar eu am cerut in schimb acordul ei asupra transferului unei masini aflate in contract de leasing pe numele ei, pe numele meu. Intelegerea nu a fost respectata de ea nici pana in ziua de azi.
Aveti calea de atac a apeluli in 30 de zile de la comunicare iar motivele de apel sunt cele expuse de dv.
Din practica se cunoaste ca acele intelegeri verbale nu sunt viabile si ca de obicei, ele nu-si tin cuvantul.E bine ca orice intelegere sa o faceti in scris.Nu incercati sa fiti "gentleman" , nu functioneaza.In general femeile sunt mult mai patimase si razbunatoare in timp ce noi barbatii incercam sa fim "domni".Da, poate nu am fost deloc "domni " in timpul casatoriei si incercam acum, in ultimul ceas. Categoric nu functioneaza.Sunt tot mai putine divorturi " civilizate ".Sunt sigur ca exista si exceptii.Numai ca, "exceptia intareste regula".
Sigur ca gabrielmsro e un domn! Printre altele, stiind in ce situatie penibila isi pune sotia - dupa ce a fost de acord ca aceasta sa ii poarte numele in continuare – doreste ca ea sa reia numele parintilor si sa o puna in situatia de a modifica numeroase acte. Sigur, calitatea de domn nu se opreste aici: daca ea ii cedeaza contractul de leasing poate sa-i poarte numele si pe mai departe – pana cand va dori sa ii preia contractul de... casa?
Scuze, dar prea ati accentuat calitatea de domn, eu.ro.lex
eu.ro.lex a scris:
Din practica se cunoaste ca acele intelegeri verbale nu sunt viabile si ca de obicei, ele nu-si tin cuvantul.E bine ca orice intelegere sa o faceti in scris.Nu incercati sa fiti "gentleman" , nu functioneaza.In general femeile sunt mult mai patimase si razbunatoare in timp ce noi barbatii incercam sa fim "domni".Da, poate nu am fost deloc "domni " in timpul casatoriei si incercam acum, in ultimul ceas. Categoric nu functioneaza.Sunt tot mai putine divorturi " civilizate ".Sunt sigur ca exista si exceptii.Numai ca, "exceptia intareste regula".

:offtopic: Va atrag atebtia sa nu faceti discriminari pe considerente de sex sau altele, Regulamentul de postare interzice, ca sa nu mai verificam legile romanesti.
De obicei un gentelmen nu face astfel de observatii si la fel procedeaza un barbat care incearca sa fie domn.
Atata timp cat nu exista statistici ori alte documente legale din care sa reiasa ca ele au tendinta de a nu se tine de cuvant pe cand ei isi lasa orgoliul acasa, va rog s anu mai faceti astfel de afirmatii nesustinute.
Va rog sa consultati Regulamentul de postare in acest sens.
Va multumesc pentru intelegerea privind necesitatea ca acest forum sa nu degenereze in razboaie inutile intre sexe.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui bodnarcristian bodnarcristian buna, asa vrea sa ma interesez daca este posibil sa-mi schimb prenumele sau daca pot sa sterg un prenume pe care nu il vreau. Ma cheama Csaba Cristian si as ... (vezi toată discuția)
Nume dupa casatorie AlexiaS AlexiaS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine, cu un raspuns la urmatoarea intrebare: la casatorie , in conditiile in care sotul are 2 nume de familie (amandoua ... (vezi toată discuția)
Buna ziua alemate1974 alemate1974 Am divortat de fosta sotie acum 5 ani. Dupa divort ea a ales sa-mi pastreze numele. Avem o fetita de 8 anisori care normal imi poarta numele. Credeti ca este ... (vezi toată discuția)