Astazi sotia mea a primit actul de adjudecare pentru un apartament, in el se mentioneaza liber de orice sarcini. Am tot citit pe forum dar nu am gasit un raspuns pentru urmatoarele nelamuriri :
1. Daca fostii proprietari au datorii gaze/apa/electrica, trebuie sa le platim noi ? Daca ne lovim de refuzul lor pentru incheierea unui contract nou pe numele nostru ce putem face ?
2. Dorim sa actionam in instanta ocpi pentru a ne intabula fara acei 2% si cu siguranta procesul va dura aproape un an. In tot acest timp in cartea funciara vor figura fostii proprietari. Furnizorii de utilitati/asociatia pot inscrie debitele (neinscrise pana acum) in cartea funciara ? Voi fi obligat sa le platesc eu ?
Va multumesc anticipat!
Teoretic acele datorii sunt ale fostilor proprietari. Practic, mai ales furnizorii de utilitati, au metodelo lor pentru a va determina sa platiti datoriile fostilor proprietari ( de ex refuzand sa incheie un contract cu dumneavoastra si reziliind contractul cu fostii proprietari, evident taind si alimentarea ) .
Doar asociatia si-ar putea inscrie privilegiul, dar va fi radiat in baza actului de adjudecare.
Daca apartamentul la OCPI figureaza liber de sarcini ,in consecinta dvs nu va revin obligatii de plata
Daca asociatia de proprietari avea interesul de recuperare sume cu titu de restanta,avea dreptul prevazut de disp art 50,51 din L nr 230/2007
Probabil ati dorit sa precizati 0,2% respectiv impozitul aferent transcriere drept de proprietate
OCPI va refuza intabularea in lipsa prezentarii de catre adjudecatar a dovezii achitarii impozitului prevazut la art.77 ind.1 din Codul fiscal (impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate) (2%). Obligatia este a celui executat, dar cu siguranta nu va avea bunavointa sa il plateasca drept urmare avem doua variante:
- actiune in instanta prin care sa obligam ocpi sa intabuleze si fostul proprietar sa plateasca
- platim noi si ramanem cu paguba.
Am ales prima varianta mai putin costisitoare, dar in tot acest timp nu suntem proprietari in CF , iar furnizorii vor putea inscrie debitele in cf.
Referitor la debitele furnizorilor de servicii electrica, gaze - fix de asta ne temem, ca vor refuza un contract cu noi din cauza vechilor datorii, ce putem face ? OPC ? Consiliul Concurentei ? Judecatorie ?