avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare datorii. invocare prescriptie.
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare datorii. invocare prescriptie.

lucrez la o societate prestatoare de servicii, in fiecare luna se emit facturi. am actionat in judecata pentru recuperare debite, o persona care acumula datorii tocmai din anul 2004, am dat din 04.2004 intrucat in 02.2007 facuse o plata pe debit. desi in evidenta noastra apare cu plata din 2007, suma achitata a acoperit factura din 03.2004( imputatia platilor).
in aceste condtii instanta a invocat exceptia prescriptiei debitului. va rog sa imi spuneti poate instanta sa faca abstactie de acea plata din 2007, care in opinia noastra a intrerupt cursul prescriptiei, ca urmare a imputatiei platilor.
sunt recunoscatoare pentru orice raspuns.:)
Cel mai recent răspuns: gabitza99 , utilizator 10:51, 4 Martie 2009
Evident ca instanta nu a facut o aplicare corecta a deceretului 167/1958 intrucit plata unei parti din datorie constituie op intrerurupere a termenului de prescriptie
da asa este si trebuie urgent sa gasesc o explicatie cat mai buna ca altfel respinge tot, cam asta e practica la noi, imediat se creeaza precedentul.
trebuie sa prezentati in instanta extras din contabilitate cu situatia platilor si a debitorilor din care sa reiasa plata facuta in 2007 si de asemenea copie de pe mijlocul de plata (bilet la ordin, ordin de plata, etc.) prin care debitorul a acoperit o parte din debit.
aceste dovezi impreuna cu prevederile art. 16 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extincyiva ar trebui sa fie suficiente, pentru ca instanta sa respinga exceptia prescrierii dreptului la actiune.

Av. Julia Watkins
multumesc pentru indrumari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi neachitate mai vechi de 3 ani ddianna ddianna Buna ziua, In cazul facturilor neachitate, mai vechi de 3 ani, dar din care am mai incasat o parte de curand, mai am sanse de recuperare in instanta? Sunt ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)
Prescriere cheltuieli intretinere la apartament acris1483 acris1483 Buna Ziua. Sunt dat in judecata pentru datorii la scara, la apartament, datorii care au fost facute in 2006. Ce lege sa invoc in instanta pentru prescrierea ... (vezi toată discuția)