Buna seara. Lucrez intr-o companie care a decis desfiintarea unui birou din cadrul unui departament, in care activau 2 persoane: sef birou si un subordonat-executant. Conducerea firmei a decis desfiintarea acestui birou si transferul activitatii catre departamentul din care facea acesta parte. Odata cu aceasta reorganizare s-a propus concedierea sefului de birou, iar subordonatul acestuia sa fie transferat in departamentul din care faceau parte si sa continue activitatea. Va rog sa ma informati daca exista o prioritate ierarhica in concedierea persoanelor (daca au acest drept sa concedieze superiorul si sa pastreze subordonatul cu toata activitatea acestora). Mentionez ca seful de birou are vechime mai mare in companie decat subordonatul acestuia. Multumesc.
Criteriile pe baza carora se fac concedierile sunt cele stabilite in CCM la nivel de unitate. Daca aveti sindicat in companiei acesta ar fi trebuit informat de modul de efectuare a concedierii.
Criteriile prevăzute la art 69 alin. (2) lit. d) CM se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea realizării obiectivelor de performanţă. Obligatia din CM apare insa doar daca e vorba de o concediere colectiva.
Atunci conf art 69 CM angajatorul trebuie sa initieze consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor in scopul ajungerii la o intelegere privind metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariaţi care vor fi concediaţi, atenuarea consecinţelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaţilor concediaţi.
Multumesc pentru raspus. Este vorba de concediere individuala, care are ca scop "de a scapa de o persoana", desfiintand biroul si transferand activitatea la departamentul-mama. Absolut toata activitatea biroului se va desfasura in continuare, sub conducerea altei persoane.
In acest caz, numai daca la nivel de unitate sunt prevazute criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se pot aplica si in cazul concedierii individuale.
Persoana concediata are posibilitatea de a ataca in instanta decizia de concediere.