avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala - prescriere sau nulitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala - prescriere sau nulitate

In urma unui scandal am fost chemat la sectia de politie din localitate m.au "interogat" si mi-au aplicat o amenda contraventionala pentru tulburarea ordinii publice pe care am refuzat sa o semnez . amenda avea doar semnatura organului de politie fara alta semnatura , a mea sau a vreunui martorului existent . nu mi s`a inmanat amenda ( banuiesc ca o voi primi prin posta sau la primarie ). intrebarea mea este in cazul in care o sa primesc amenda si nu o platesc exista posibilitatea sa se rescrie dupa o anumita perioada de timp sau se mareasca ? pt ca legile sau cam schimbat si nu sunt la curent ... in caz contrar amenda fiind semnata doar de organul de politie o sa o contesc ... dar amenda poate sa fie automat nula doar prin simplul fapt ca are o singura semnatura ?
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
AinurCosmin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:41, 24 Mai 2013
Legea aplicabila in cauza (og 2/2002)precizeaza ca atunci cand contravenentul nu este de fata sau fiind prezent nu vrea sa semneze, procesul verbal va fi comunicat contravenientului in termen de cel mult o luna de la data incheierii lui
In termen de 48 de ore de la data comunicarii lui puteti achita jumatate din cuantumul amenzii precizat in actul normativ.(Cuantumul amenzii ramane acelasi, nu se mareste, nu se micsoreaza)
In termen de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal puteti face plangere ,pe care o depuneti la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contrventia.
Daca nu achitati amenda si nici nu contestati p-v,la expirarea celor 15 zile,organul din care face parte agentul constatator va trimite p-v organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a carei raza teritoriala aveti domiciliul,executarea amenzii de catre aceste organe facandu-se in conditiile de executare silita a creantelor fiscale

Am fost instiinta de cei de la primarie ca am de platit o amenda in valoare de 1100lei . In cazul asta mai pot depune contestatia propriu-zisa ? Mentionez ca nu am primit nimic acasa.
Sunteti convins de faptul ca procesul-verbal nu v-a fost comunicat prin posta sau prin afisare la domiciiul dv?
Din cate inteleg, sunteti in faza executarii silite si ati pierdut dreptul de a mai contesta procesul-verbal, iar elementele legate de lipsa semnaturii dv, lipsa martorului , puteau fi invocat numai pe calea formularii plangerii impotriva procesului-verbal,in termen de 15 zile de la comunicare.



Nu am primit absolut nimic care sa-mi confirme amenda . Ieri am fost instiinta de primarie ca am de plata o amenda de 1100 lei .
Daca lucrurile stau asa , in sensul precizat de dv, adica, procesul-verbal nu v-a fost comunicat deloc,iar dv ati luat cunostinta de amenda si cuantumul acesteia cu ocazia instiintarii primariei , atunci mai aveti posibilittea sa formulati contestatie la executare, in care sa contestati executarea silita a acestei amenzi ptr nevalalbilitatea ei.
Adica, se arata in Og2/2002 in art. sau 14 ca executarea sanctiunii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de contrventie nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Prin urmare, si necomunicarea (deloc) lui v-a atrage aceasi consecinta stipulata de art. 14.,executarea siliita neputandu-se efectua in temeiul unui proces-verbal ineficient, caduc, viciat de o cauza posterioara emiterii lui , respectiv necomunicarea lui, care , in contextul at. 14 determina prescrierea executarii sanctiunii contraventionale
Neffindu-va comunicat, ati fot privat de dreptul stabilit legal de a invoca prin plangere (posibile) cauze de nulitate, ce au viciat procesul verbal la momentul intocmirii lui, insa declansarea executarii silite ramane prilejul de a invoca un viciu care a atins procesul-verbal posterior emiterii sale Examinarea prescriptiei sanctiunii amenzii contraventionale poate fi analizata numai in contextul declansarii executarii silite ,ptr ca atunci aveti interesul sa invocati o asemenea imprejurare.


Alte discuții în legătură

Contestare p.v./ amenda ratc - e posibil? bassmafya17 bassmafya17 Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare: Vreau sa va intreb si eu daca este legala urmatoarea procedura. In anul 2011 am fost amendat de ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)