Legea aplicabila in cauza (og 2/2002)precizeaza ca atunci cand contravenentul nu este de fata sau fiind prezent nu vrea sa semneze, procesul verbal va fi comunicat contravenientului in termen de cel mult o luna de la data incheierii lui
In termen de 48 de ore de la data comunicarii lui puteti achita jumatate din cuantumul amenzii precizat in actul normativ.(Cuantumul amenzii ramane acelasi, nu se mareste, nu se micsoreaza)
In termen de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal puteti face plangere ,pe care o depuneti la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contrventia.
Daca nu achitati amenda si nici nu contestati p-v,la expirarea celor 15 zile,organul din care face parte agentul constatator va trimite p-v organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a carei raza teritoriala aveti domiciliul,executarea amenzii de catre aceste organe facandu-se in conditiile de executare silita a creantelor fiscale
Am fost instiinta de cei de la primarie ca am de platit o amenda in valoare de 1100lei . In cazul asta mai pot depune contestatia propriu-zisa ? Mentionez ca nu am primit nimic acasa.
Sunteti convins de faptul ca procesul-verbal nu v-a fost comunicat prin posta sau prin afisare la domiciiul dv?
Din cate inteleg, sunteti in faza executarii silite si ati pierdut dreptul de a mai contesta procesul-verbal, iar elementele legate de lipsa semnaturii dv, lipsa martorului , puteau fi invocat numai pe calea formularii plangerii impotriva procesului-verbal,in termen de 15 zile de la comunicare.
Nu am primit absolut nimic care sa-mi confirme amenda . Ieri am fost instiinta de primarie ca am de plata o amenda de 1100 lei .
Daca lucrurile stau asa , in sensul precizat de dv, adica, procesul-verbal nu v-a fost comunicat deloc,iar dv ati luat cunostinta de amenda si cuantumul acesteia cu ocazia instiintarii primariei , atunci mai aveti posibilittea sa formulati contestatie la executare, in care sa contestati executarea silita a acestei amenzi ptr nevalalbilitatea ei.
Adica, se arata in Og2/2002 in art. sau 14 ca executarea sanctiunii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de contrventie nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Prin urmare, si necomunicarea (deloc) lui v-a atrage aceasi consecinta stipulata de art. 14.,executarea siliita neputandu-se efectua in temeiul unui proces-verbal ineficient, caduc, viciat de o cauza posterioara emiterii lui , respectiv necomunicarea lui, care , in contextul at. 14 determina prescrierea executarii sanctiunii contraventionale
Neffindu-va comunicat, ati fot privat de dreptul stabilit legal de a invoca prin plangere (posibile) cauze de nulitate, ce au viciat procesul verbal la momentul intocmirii lui, insa declansarea executarii silite ramane prilejul de a invoca un viciu care a atins procesul-verbal posterior emiterii sale Examinarea prescriptiei sanctiunii amenzii contraventionale poate fi analizata numai in contextul declansarii executarii silite ,ptr ca atunci aveti interesul sa invocati o asemenea imprejurare.