Luand in considerare criteriul interesului ocrotit de norma juridica impusa de dispozitiile art.1179 (1) Cod civil - ocrotirea unui interes personal, sanctiunea pentru nerespectarea acestei norme juridice este nulitatea relativa a actului juridic. Un alt argument în sensul calificarii sanctiunii nulitatii ca fiind relativa si nu absoluta este si posibilitatea confirmarii (prin recunoasterea de "acela care se opune") actului (înscrisului) în conformitate cu dispozitiile exprese ale art.1176 Cod civil. Pe de alta parte, dispozitiile art.1179 alin.3 Cod civil prevad expres ca "lipsa de mentiune ca originalele s-au facut în numar îndoit, întreit si celelalte, nu poate fi opusa de acela care a executat din parte-i conventia constatata prin act", ceea ce inseamna ca nulitatea nu poate fi invocata decat in anumite conditii, imprejurare care defineste regimul juridic al nulitatii relative
Este evident ca sanctiunea nu poate fi decit nulitatea relativa care nu poate fi invocata decit de cel care a executat, chiar in parte conventia, mai mult decit atit aceasta nulitate relativa poate fi invocata in teremen de 3 ani de la data intocmirii inscrisului.
Nescris?!
klewos
Noul Cod civil foloseşte destul de frecvent termenul \"nescris\" (vreo 47 de rezultate în .pdf; v. forma republicată - articolele 19:3, 154, 218:3 etc.) în ... (vezi toată discuția)