Astazi in discutiile pe care la am avut cu compartimentul din cadrul primariei care se ocupa de relatiile cu asociatiile de proprietari am inteles ca la actionarea in instanta a restantierilo potrivit noului cod de procedura civila este necesara si o expertiza contabila care sa ateste corectitudinea calculului listelor de plata care sa fie anexata la dosarul alcatuit pentru restantieri.
A mai intampinat cineva pana acum asemenea probleme?
In ce oras se intampla grozaviile acestea?
Acest lucru nu ni s-a intamplat, dar parca cat mai este? Mai dam de lucru la niste experti care someaza... Faza este ca noi in ultima vreme am cam renuntat chiar la serviciile avocatului, acolo unde lucrurile sunt extrem de clare. Daca debitorul nu recunoaste debitul, sau i se pare ca repartizarea cheltuielilor pentru apartamentul sau sunt prea mari - dar nici nu a facut contestatie in timp util, acesta poate sa solicite o expertiza judiciara pe care instanta nu o poate refuza. Ma tem ca aceasta expertiza va mari debitul initial cam cu 1000-1500 lei...
Poate ne dati amanunte, mai vorbim pe-aici si ne clarificam.
Dl Adam are dreptate ;de unde grozavia asta ? cred ca va informeaza gresit angajatii din primarie. Eu va sfatuiesc sa actionati in judecata debitorii si sa incercati recuperarea restantelor .
Din discutiile cu mai multi avocati au recunoscut ca in functie de judecatorul la care se afla dosarul acesta poate sa ceara expertiza sau poate sa nu ceara. Deci se poate.
De obicei nu judecatorul - ma rog, presedintele completului de judecata, nu cere efectuarea unei expertize judiciare, dar se poate intampla si asa. Acesta intreaba paratul daca recunoaste debitul, asa cum a fost el prezentat in documente de catre asociatie sau prefera o expertiza judiciara. La nivelul fiecarei judecatorii, fiinteaza un corp de experti contabili, unii chiar specializati pe diferite spete. Se face o tragere la sorti pentru desemnarea expertului, care se va prezenta la asociatie cu delegatia repectiva, i se pun la dispozitie toate documentele cerute dupa care intocmeste un raport de expertiza ce v-a fi inaintat instantei... Cheltuiala cu expertiza, precum si alte cheltuieli de judecata, le achita de obicei partea care pierde procesul..., dar am vazut si altfel...
Insa, eu vorbesc de ce a fost pana acum. Nu am cunostinta de noile proceduri, chiar am sa ma interesez, pentru ca este foarte important pentru toata lumea. Oricum, am intalnit si cazuri in care asociatiile au intocmit dosare ”dupa ureche”, astfel incat nu-i de mirare ca instantele sa ceara efectuarea unei expertize pentru verificarea corectitudinei calculelor prezentate.