avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... plangere contraventionala, radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

plangere contraventionala, radar

Buna.
Am fost surprins de un aparat radar, montat pe un vehicul de politie, conducand peste limita legala admisa.
Nu am recunoscut fapta contraventionala depunand actiune in justitie. Din plansele foto depuse in instanta de catre politie mu rezulta ca am fost in localitate, putandu-se identifica numai numerele autoturismului meu. Prima intrebare este ce ar trebui sa fac avand in vedere acest aspect?
A doua intrebare este legata de verficarea metrologica a aparatului care la acel moment era expirata. Ce norme reglementeaza acest aspect si cum il pot combate din moment ce verficarea metrologica nu exista?
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 13:52, 1 Martie 2009
De vreme ce aparatul radar nu avea verificare metrologica aveti sansa foarte mari de castig. De unde stiti ca verificarea era expirata , au depus inscris in instanta?

NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021-05 din 23 noiembrie 2005
"Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)" *)
EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 bis din 7 decembrie 2005

---------
*) Aprobata prin Ordinul nr. 301 din 23.11.2005 din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1102 din 07.12.2005

3.8.2. Amplasarea cinemometrelor radar care functioneaza in regim stationar trebuie facuta astfel incat sa se evite pozitionarea lor in apropierea surselor puternice de radiatii electromagnetice (emitatoare de radio sau televiziune, linii electrice de inalta tensiune, etc).

4. Cerinte privind utilizarea cinemometrelor
4.1. Cinemometrele trebuie intretinute, transportate, instalate si utilizate in stricta conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligatia de a se asigura in legatura cu corecta instalare si functionare a cinemometrelor si de a nu le utiliza daca exista dubii in ceea ce priveste corectitudinea efectuarii masurarilor.
4.2. Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati. Instruirea operatorilor se va efectua in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare, elaborate de institutia abilitata sa detina si sa utilizeze cinemometrele.
4.3. Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate in conformitate cu prevederile prezentei norme si sunt insotite de buletine de verificare metrologica in termen de valabilitate.
4.4. Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1. ... 4.3. din prezenta norma, precum si in urmatoarele cazuri:
- daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna;
- daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare,
- daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta.
Daca aparatul radar nu avea verificarea facuta,sansele de cistig sunt de partea dvs. Numai ca trebuie sa probati acest lucru. Din motivele invocate mai sus ,politia a pierdut multe cauze. Cereti sa depuna la instanta acel document si abia atunci veti sti concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate amenda si amplasare radar luciminea luciminea Buna ziua ! Numele meu este Lucian Minea, si imi cer scuze daca acest subiect a mai fost dezbatut, nu am reusit sa gasesc ceea ce caut. Ma intereseaza ... (vezi toată discuția)
Radarele fixe sunt in ilegalitate!!!!! Dan Paul Dan Paul Rdarele fixe sunt in ILEGALITATE,din cauza ca nu sunt omologate de BMRL(Biroul Roman de Metrologie Legala),doar cele de pe DN 1(Balotesti,Ciolpani,Puchenii ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pt viteza crashmx crashmx buna ziua, desi s-a mai discutat pe forum asa ceva, am sa relatez si povestea mea pt cam 2 nelamuriri. pe data de 08.06.09 ma intorceam cu masina din ... (vezi toată discuția)