avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Unui beneficiar de pensie trebuie sã i se reþinã ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Unui beneficiar de pensie trebuie sã i se reþinã CAS din indemnizaþia primitã ca membru CAR?

Buna ziua! Sunt pensionara de invaliditate gr.III si lucrez la un CAR ca membru in Consiliul Director cu indemnizatie lunara.Intrebarea mea este:daca sunt deja in sistemul public de pensii,trebuie sa mi sa retina din aceasta indemnizatie,pe langa impozit si sanatate , si contributia la Casa de Pensii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: horenciuc valentina , utilizator 10:41, 3 Mai 2013
1. Daca in Codul fiscal spune ca din venitul dvs. trebuie retinuta si virata contributia pentru pensie atunci nu va puteti opune.

2. Aceasta o sa va ajute la pensia pentru limita de varsta cand vi se va calcula un punctaj mai mare.
Puteti sa-mi spuneti care este articolul din Codul fiscal care prevede asa ceva?Am citit odata,ca pentru veniturile obtinute din aceste activitati pe baza de conventie civila, nu s-ar plati decat sanatate si impozit iar CAS ar fi optional, asa cum ati spus si dvs,doar daca vreau sa am un punctaj mai mare, nu ma intereseaza punctajul,m-ar multumi banii pe care i-as primi decat sa-i vireze la CAS.
Conform art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1).
Multumesc pentru precizari.O zi buna si Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la sanatate pentru pfa independent cu cim mirelasara mirelasara Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac ... (vezi toată discuția)
Taxare conventie civila ContSters122241 ContSters122241 Nu stiu cum sa interpretez aceste doua articole din codul fiscal: ART. 296^21 Contribuabili (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)