avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii la sanatate pentru pfa independent cu CIM
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii la sanatate pentru pfa independent cu CIM



Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac sondaje de opinie, iar firma a adoptat aceasta formula deoarece plateste dari mai mici decat pt CM), insa de la 1 iulie 2014 ne-au obligat sa semnam noile contracte si am devenit pfa independenti. ei sustin ca nu mai au obligatia de a-mi plati concediile medicale, pensia deoarece eu am contract de munca in alta parte. Mie nu mi se pare logic acest lucru, insa nu reusesc sa gasesc legislatia care sa ma faca sa-i oblig sa-mi platesca concediile si pensia. Urgenta e data de faptul ca intr-o luna trebuie sa intru in concediu prenatal, iar cei de la firma au zis ca nu mi vor plati absolut nimic deoarece "legea nu-i lasa". Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:08, 19 Octombrie 2014
Conform art. 296 indice 21 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1);
h) persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5).

Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice alin. (1).

Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile din activitati independente indiferent daca persoana mai realizeaza sau nu si alte venituri.

([ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract conventie civila capitaneanu_mioara capitaneanu_mioara Scoala noastră a incheiat o conventie civila pentru sofer microbuz scolar și aș dori să știu dacă pe lângă contribuția la sănătate ... (vezi toată discuția)
Obligativitate depunere d 600 Eva_56 Eva_56 Daca esti salariat si ai si un cabinet individual trebuie sa depui D600? (vezi toată discuția)
Plata cas pt pfa angajat danipfa danipfa Buna ziua ! Conform ART. 296^23 Excepţii specifice alin 4 din Codul Fiscal, PFA nu este obligat sa plateasca contributii la pensii daca este si salariat. ... (vezi toată discuția)