avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT CONVENTIE CIVILA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT CONVENTIE CIVILA

Scoala noastră a incheiat o conventie civila pentru sofer microbuz scolar și aș dori să știu dacă pe lângă contribuția la sănătate de 5,5% și impozit 16 % se reține și CAS 10,5 %?
Menționez că șoferul nu este salariatul altei unități și nici pensionar sau șomer.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:48, 10 Iulie 2013
Potrivit art. 296 indice 21 alin. (1) C.fisc, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 alin. (1);
h) persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 71 alin. (2) si (5)."

Printre veniturile la care face trimitere art. 296 indice (21) lit. f) se regasesc si veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.

Conform art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1).

Prin urmare, persoana care obtine venituri din salarii nu datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat pentru veniturile din conventii civile.

[ link extern ]
Multumesc frumos!
capitaneanu_mioara a scris:

Scoala noastră a incheiat o conventie civila pentru sofer microbuz scolar ........ Menționez că șoferul nu este salariatul altei unități și nici pensionar sau șomer.


In aceasta situatie nu aveti voie sa incheiati conventie civila cu persoana respectiva, ci doar contract individual de munca. Daca veti avea un control de la ITM, veti fi sanctionata contraventional cu amenda de 10.000 lei, iar soferul cu amenda intre 500-1000 lei.
Daca activitate nu are caracter permanent , atunci se poate incheia o conventie civila.
E vorba de transportul elevilor de acasa la scoala si retur. E munca la negru in acest caz, si nu va fi prima scoala, sau chiar primarie, sanctionata contraventional in acest gen de situatie.

Alte discuții în legătură

Contributii la sanatate pentru pfa independent cu cim mirelasara mirelasara Buna ziua! Sunt angajata de 6 ani la stat, pe perioada nedeterminata, dar am si pfa de 4 ani. initial era pfa dependent (lucrez la un call center, fac ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din vanzare actiuni mostenite sc4cont sc4cont Buna ziua, Am mostenit de la sotul meu care a decedat,contravaloarea unor actiuni pe care le detinea la SIF.Am decis sa le vand,urmeaza sa-mi intre in cont ... (vezi toată discuția)
Unui beneficiar de pensie trebuie sã i se reþinã cas din indemnizaþia primitã ca membru car? horenciuc valentina horenciuc valentina Buna ziua! Sunt pensionara de invaliditate gr.III si lucrez la un CAR ca membru in Consiliul Director cu indemnizatie lunara.Intrebarea mea este:daca sunt deja ... (vezi toată discuția)