Buna ziua, am si eu o intrebare daca beneficiez de pensie de la statul roman de 3 ani si lucrez cu forme legale in Italia de 7 ani pot beneficia de pensie si de la statul italian separat sau se recalculeaza si se face cuantumul anilor lucrati in Romania cu cei lucrati in Italia si voi primi o singura pensie?
Daca se poate unde as putea sa ma adresez si ce acte sunt necesare?
Va multumesc.
P.S Sunt femeie si am 63 de ani
1. Veti solicita pensie si de la statul italian si de la statul roman.
2. In ambele state se vor lua in calcul stagiile de cotizare din ambele tari.
3. - Pentru pensia din Romania va adresati Casei de Pensii din Romania, pentru pensia din Italia institutiei similare din Italia.
- In ambele cazuri veti completa formularul E207 - Certificat pentru cariera asiguratului si apoi fiecare Casa de Pensii se ocupa de schimbul de formalitati.
Adresati cererea de pensie la o singură casă de pensie, la care adaugati si documentele relevante despre contributiile din celalalt stat, iar Casa de pensii unde ati depus cererea va comunica direct cu casa de pensii din celalalt stat.
Dacă primeste deja pensie din România, atunci va depune cererea pentru pensia din Italia la Casa de Pensii din România. Pentru contributiile din Italia va primi o pensie din Italia.