avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua ,
As vrea sa stiu daca Angajatorul trebuie anuntat in scris data de la care o angajata insarcinata intra in concediu prenatal si care sunt conditiile in cazul in care angajata mai are zile de concediu nefolosite.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:47, 1 Mai 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 81. - (1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate privind apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 ore de la data acordãrii concediului medical. În situaţia în care apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã a intervenit în zilele declarate nelucrãtoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în prima zi lucrãtoare.
...

3. - Nu trebuie sa anuntati nimic in scris pe angajator.
- Imediat ce intrati in posesia certificatului medical, in termen de 24 de ore, dati un telefon si spuneti ca aveti certificat medical, numele medicului care l-a eliberat si unitatea sanitara de care apartine.
- Daca prezentati certificatul medical angajatorului imediat, a doua zi, nu mai este nevoie sa-l mai anuntati.

4. Daca mai aveti zile de CO restante le puteti lua inainte de concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate predare concediu medical angajatorului Roxana_Marcela_N Roxana_Marcela_N Buna ziua.Sunt insarcinata in 4 luni si in data de 28 martie am anuntat ca imi voi lua concediu medical pentru zilele de 28 si 29 martie.Mi se cere concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical misu1972 misu1972 Buna ziua, la cat timp dupa obtinerea concediului medical, angajatul trebuie sa anunte angajatorul de noua sa situatie ? am un angajat care a lipsit 5 zile ... (vezi toată discuția)
Certificat medical- in cat timp trebuie predat angajatorului? RoxanaCarmen RoxanaCarmen Care este intervalul maxim de timp care i se poate acorda unui angajat sa prezinte certificatul medical, din momentul in care acesta anunta ca se afla in ... (vezi toată discuția)