avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... O autorizaþie de construcþie poate fi revocatã de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

O autorizaþie de construcþie poate fi revocatã de Primãria care a emis-o?

O autorizatie de construire poate fi revocata de Primaria emitenta ?
Si deaca da in ce conditii ? tinand cont ca proiectul de executie este respectat intru totul. Constructia fiin in curs de realizare.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 01:20, 5 Mai 2013
Da, autorizatia de constructie poate fi revocata de organul emient, dar nu oricum si oricand
Potrvit disp. art. 7 din legea 554/2004 asa cum a fost completata si modificata, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestui act.
Prin urmare, conditiile de revocare sunt:
-persoana respectiva sa fi fost vatamata intr-un drept al sau interes legitim;
-solicitarea revocarii actului in termen de 30 zile de la comunicare
multumesc pentru raspuns
O autorizaţie de construire, ca orice alt act administrativ cu caracter individual, poate fi revocată de emitentul ei oricând, cu condiţia să nu fi intrat în circuitul civil şi să nu fi produs efecte juridice (interpretarea per a contrario a dispoziţiilor art. 1, alin. 6 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ).
Atata timp cat sunt instituite prin lege niste conditii care limiteaza actiunea revocarii,nu se poate afirma ca revocarea poate opera oricand ,cu atat mai mult cu cat in cazul prezentat aici este vorba despre o revocare a unei autorizatii de constructii in conditiile in care aceasta a intrat in circuitul civil si si-a produs si efectele. In situatia actiunii acestor doua conditii nu se vorbeste despre revocare, ci despre anulare,
:) Cred că discutăm despre lucruri diferite, doamna Stănică.

Mesajul meu se referă la principiul revocabilităţii actelor administrative şi nu este susceptibil de alte interpretări. Aşa cum am scris mai sus, un act adminstrativ unilateral poate fi revocat oricând, cu condiţia să nu fi intrat în circuitul civil şi să nu fi produs efecte juridice. Literatura juridică în domeniu aşa reţine, nu altfel. Un exemplu puteţi citi mai jos, cu trimitere la lucrările domnilor Romulus Ionescu şi Antonie Iorgovan:
[ link extern ]

Dvs. faceţi trimitere la art. 7 din Legea nr. 554/2004, susţinând că această prevedere reglementează condiţiile în care emitentul poate să îşi revoce actul. Părerea mea este că greşiţi, întrucât art. 7 reglementează posibilitatea persoanei ce se consideră vătămată să ceară revocarea unui act administrativ, aspect care nu îl obligă pe emitent cu absolut nimic. Într-o altă ordine de idei, între art. 7 din Legea nr. 554/2004 şi principiul revocabilităţii actelor administrative nu este nicio legătură.

Eu vă mulţumesc pentru dialog şi îmi cer scuze anticipat pentru faptul că nu voi mai continua discuţia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Revocarea actului administrativ intrat în circuitul civil WEO WEO In afara de modalitatea prevazuta de art. 1 pct 6 din Legea 554/2004 statul mai are si alta posibiulitate de a incerca sa anuleze sau sa modifice un act ... (vezi toată discuția)
Anulare act administrativ CorinaP85 CorinaP85 Buna seara In ce conditii poate anula conducatorul unei institutii publice un act administrativ emis pe seama unui functionar public? (vezi toată discuția)
Revocare autorizatie functionare olddo olddo Daca Autorizatia de functionare a unui restaurant a intrat in circuitul civil producand efecte mai poate fi anulata prin dispozitie de primar conf art 1, alin ... (vezi toată discuția)