avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Anulare act administrativ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Anulare act administrativ

Buna seara
In ce conditii poate anula conducatorul unei institutii publice un act administrativ emis pe seama unui functionar public?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 6 Ianuarie 2010
În primul rând, emitentul nu-şi poate anula propriul act administrativ. Doar instanţa poate anula, la cererea emitentului însuşi sau a celui interesat. Vezi Legea 554/2004, legea contenciosului administrativ, art.1!
(6) Autoritatea publica emitenta a unui act administrativ nelegal poate sa solicite instantei constatarea nulitatii acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat, intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. In cazul admiterii actiunii, instanta se va pronunta, la cerere, si asupra legalitatii actelor civile incheiate in baza actului administrativ nelegal, precum si asupra efectelor civile produse.
Actul inoportun sau nelegal poate fi însă revocat dacă nu a produs deja efecte juridice în alte ramuri de drept. Un act care a produs deja efecte juridice poate fi anulat doar de instanţă.
De regulă, revocarea desfiinţează retroactiv toate efectele, ca şi cum actul nu s-ar fi emis niciodată, situaţia anterioară devenind de actualitate. Revocarea poate fi motivată de nelegalitatea actului sau/şi de inoportunitate. În cazul în care inoportunitatea intervine după emiterea şi comunicarea actului administrativ, revocarea va avea doar efecte pentru viitor.
Trebuie să cunoaştem totuşi mai multe detalii. Functionarul ale cărui interese sunt lezate de actul în cauză a formulat o cerere pentru revocarea actului pretins ilegal? In ce situatie este acest functionar?
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
Lilioara Stepanescu, Consilier juridic
Va rog, fiti ceva mai explicita, si mai darnica in detalii. :) In mod normal, actul administrativ nelegal, trebuie atacat de catre institutia prefectului, care, in 90 % din cazuri, solicita reanalizarea sa si revocarea, in tot sau in parte a respectivului act. :)
Revocabilitatea este principiul fundamental al regimului juridic al actelor administrative, iar revocarea poate interveni pentru nerespectarea condiţiilor generale de legalitate a unui act administrativ.
În speţă însă, este aplicabil principiul de drept general, cel al revocării pentru că exista posibilitatea sa se constate că, la momentul emiterii lui, nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, deci sunt cauze anterioare emiterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea actului administrativ intrat în circuitul civil WEO WEO In afara de modalitatea prevazuta de art. 1 pct 6 din Legea 554/2004 statul mai are si alta posibiulitate de a incerca sa anuleze sau sa modifice un act ... (vezi toată discuția)
Revocare dispozitie functionar public gh3gh1 gh3gh1 La nivelul unei institutii publice sunt tot felul de dispozitii. Conducatorul institutiei dupa o anumita perioada de timp, pe unele dintre acestea le abrogata ... (vezi toată discuția)
H.c.l. se poate anula? kukycriss kukycriss Buna seara! Rog frumos sa mi se spuna si mie daca o hotarare de consiliu local se poate anula si ce lege se aplica privind anularea hotararii. De mentionat ca ... (vezi toată discuția)