avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... H.C.L. se poate anula?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

H.C.L. se poate anula?

Buna seara! Rog frumos sa mi se spuna si mie daca o hotarare de consiliu local se poate anula si ce lege se aplica privind anularea hotararii. De mentionat ca aceasta hotarare este deja adoptata iar persoana care vrea anulare este chiar primarul.Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
kukycriss, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu , utilizator 10:51, 29 Aprilie 2009
Va rog sa va uitati pe LEGEA NR. 554/2004, modificata si competata publicata in Monitorul Oficial nr. 1.154/07.12.2004. In aceasta lege gasiti intreaga reglementare a problemei dvs. Daca aveti intrebari va rog sa ma contactati la adresa de e-mail zissuinocentia@yahoo.com
Primarul, in raport cu consiliul local, nu se incadreaza in subiectele de sezina prevazute la art. 1 din Legea nr. 554/2004 ( asa cum a fost modificata si completata prin Legea nr. 262/2007). El poate insa solicita, argumentat, prefectului sa promoveze actiunea in contencios administrativ, in masura in care hotarirea respectiva este nelegala
In exercitarea atributiei cu privire la verificarea legalitatii actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice locale ori judetene, prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, aceste acte, daca le considera nelegale, cu exceptia actelor de gestiune. Actul atacat este suspendat de drept.
Cu cel putin 10 zile inaintea introducerii actiunii, prefectul va solicita autoritatilor care au emis actul, cu motivarea necesara, reanalizarea actului socotit nelegal, in vederea modificarii sau, dupa caz, a revocarii acestuia.
Introducerea actiunii de catre prefect se face in termen de 30 de zile de la comunicarea actului.
( Legea nr. 340/2004 privind institutia prefectului, publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 21 iulie 2004)
Legea nr.554/2004- legea conteciosului administrativ, prevede ca :
"ART. 1
(6) Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. În cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea. Acţiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului."
Pe de alta parte, art. 1 alin. (1) din legea sus-amintita, prevede ca:
"(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public. "
In concluzie, se poate adresa instantei de contecios administrativ, atat primarul, cat si Consiliul local, in masura in care se incadreaza in prevederile de mai sus. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare consiliul local primariamaldaresti primariamaldaresti Cine semneaza actiunea in instanta inaintata de catre consiliu local pentru anularea unei hotarari a consiliului local intrata in circuitul civil? Consiliul ... (vezi toată discuția)
Atacare act administrativ de prefect julien_slbz julien_slbz Prefectul poate ataca si anumite articole dintr-o hotarare a unui consiliu local ( considerate nelegale ) sau este obligatie atacarea in totalitate a HCL-ului, ... (vezi toată discuția)
Constatare nelegalitate act administrativ Razvan Florescu Razvan Florescu Instanta de contencios administrativ a stabilit, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, nelegalitatea unui act administrativ cu caracter ... (vezi toată discuția)