avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Revocarea actului administrativ intrat în circuitul ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Revocarea actului administrativ intrat în circuitul civil

In afara de modalitatea prevazuta de art. 1 pct 6 din Legea 554/2004 statul mai are si alta posibiulitate de a incerca sa anuleze sau sa modifice un act administrativ intrat in circuitul civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 17 Februarie 2013
Statul prin organele sale administrative, etc, etc, mai are si posibilitatea emiterii unor acte de revocare, precum si de emitere a unor noi acte valabile. Cu alte cuvinte are posibilitatea revocarii.
barnea a scris:

Statul prin organele sale administrative, etc, etc, mai are si posibilitatea emiterii unor acte de revocare, precum si de emitere a unor noi acte valabile. Cu alte cuvinte are posibilitatea revocarii.

Am pus intrebarea tocmai pentru ca, din dispozitiile art. 1 pct 6 din Legea 554/2004, eu am inteles ca nu pot fi revocate actele administrative care au intrat in circuitul civil si au produs efecte juridice, ramanand doar posibilitatea anularii lor de catre instanta in cazul in care au fost nelegale.
Sau gresesc?
Nu greşiţi, aşa este. Un act administrativ care a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice nu mai poate fi revocat de emitentul său.
Principiul irevocabilității actelor administrative puse în executare sau a celor care au produs efecte juridice în alte domenii, ori a actelor administrative de aplicare a sancțiunilor corespunzătoare formelor răspunderii din dreptul administrativ, ieșind astfel din sfera de reglementare exclusivă a dreptului administrativ, este un principiu de aplicabilitate generală.

Prin consacrarea acestui principiu, se limitează posibilitatea organului administrativ de a reveni asupra actelor ce le-a emis putându-le revoca, fie pentru ilegalitate, fie pentru inoportunitate, numai până în momentul în care actele administrative nu și-au produs efectele.

Pentru ipoteza în care actul administrativ a fost emis prin încălcarea unei norme de drept imperative sau prohibitive, iar organul administrativ constată această situație, dar actul și-a produs efectele prin executare, prin trecerea lor în sfera altor ramuri de drept, calea legală de desființare a actului administrativ ilegal nu mai poate fi revocarea actului, ci constatarea nulității ori anularea lui numai de către instanța judecătorească competentă, la cererea organului administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea de catre primar a propriei dispozitii seneca399 seneca399 In temeiul carui articol din legea 215/2001 actualizata primarul poate revoca propria dispozitie? Multumesc (vezi toată discuția)
Anulare act administrativ CorinaP85 CorinaP85 Buna seara In ce conditii poate anula conducatorul unei institutii publice un act administrativ emis pe seama unui functionar public? (vezi toată discuția)
O autorizaþie de construcþie poate fi revocatã de primãria care a emis-o? Romeo Valentin Romeo Valentin O autorizatie de construire poate fi revocata de Primaria emitenta ? Si deaca da in ce conditii ? tinand cont ca proiectul de executie este respectat ... (vezi toată discuția)