avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... poate fi un act de v-c revocat partial?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

poate fi un act de v-c revocat partial?

Buna ziua,

Debitorul isi instraineaza imobilul, compus din doua suprafete cu numere cadastrale diferite, (nealipite in cadastru, dar alipite fizic), printr-un contract de v-c cu clauza de intretinere. Fiecare suprafata in parte valoreaza mai mult decat creanta. Pe una din suprafete se afla casa in care locuieste debitorul, persoana cu handicat grav, nevazator.
Creditorul il actioneaza in instanta, cerand revocarea actului pe cale pauliana. Sentinta suna textual:
"Admite, în parte, acţiunea revocatorie formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul debitor si pârâţii- terţi dobânditori. Constată inopozabilitatea faţă de reclamant a contractului de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere autentificat sub nr. [...], cu privire la imobilul situat în [...], compus din teren intravilan în suprafaţă de [...], încheiat între pârâtul-debitor şi pârâţii terţi-dobânditori, în limita creanţei reclamantei-creditoare, în cuantum de [...]. Respinge capătul de cerere referitor la rectificarea cărţii funciare nr. [...] a imobilului situat în [...]".

Nu stiu sa interpretez aceasta decizie in legatura cu executarea.

1) Faptul ca se admite "in parte" inseamna ca se intoarce in patrimoniul debitorului doar o parte care acopera creanta (de exemplu, una din suprafete, dar cine stabileste care?), astfel ca actul este revocat partial, nu in totalitate? Sau "in parte" se refera la respingerea capatului de cerere privind notarea in cartea funciara?
2) "In limita creantei" se refera la partea care se intoarce in patrimoniul debitorului (in cazul in care raspunsul la intrebarea 1 e DA), la "inopozabilitate" sau la executare (ultima varianta ar fi triviala, normal ca se executa doar in limita creantei)?
3) Conform acestei sentinte, executorul are dreptul de a scoate la licitatie ambele suprafete (simultan sau pe rand), sau numai una? Daca numai una, si-o poate alege, avand in vedere ca cea fara constructie ar acoperi creanta?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 15:21, 2 Mai 2013
Cand instanta spune ca admite partial o actiune in instanta, inseamna ca admite numai o parte din capetele din cerere de chemare in judecata.
In cazul dumneavoastra :
- a admis cererea de anulare a contractului de vanzare cumparare
- a respins cererea prin care ati cerut modificari in cartea funciara
Afirmatia "in limita creantei" este obligata sa o scrie ptr ca nu puteti primi mai mult decat valoarea creantei.
Executorul judecatoresc poate incepe executarea silita asupra tuturor bunurilor debitorului, pana la recuperarea intregii creante.
Instanţa nu a anulat actul, ci doar l-a declarat ca fiind inopozabil creditorului urmăritor. ªi, din cîte înţeleg eu din sentinţă, nu tot actul, ci doar în parte, în sensul că doar înstrăinarea unuia dintre terenuri nu este opozabilă creditorului, şi aceasta doar în limita satisfacerii creanţei sale. Transmisiunea dreptului de proprietate asupra celuilalt teren rămîne opozabilă creditorului. Instanţa o spune clar: constată inopozabilitetea cu privire la imobilul ..., nu la imobilele.

Dar, chiar dacă admitem că instanţa a avut în vedere ambele terenuri, tot despre inopozabilitate discutăm, nu despre anulare.

Multumesc. Am lamurit intrebarile 1 si 2. Eu de fapt sunt tertul-dobanditor. Deci chiar nu conteaza ca sunt doua proprietati, cu numere cadastrale diferite, iar fiecare din ele ar acoperi creanta?
Multumesc. Cand instanta spune "imobilul", mentioneaza apoi suprafata totala (a celor doua bucati). Deci intrebarea ramane: se revoca partial sau total?
Total, dar...

Instanţa nu identifică imobilele cu număr de catre funciară, număr topo/cadastral? Aşa ar fi fost normal.

Alte discuții în legătură

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? catinf catinf Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea? Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz ... (vezi toată discuția)
Act de v-c revocat prin actiune pauliana in limita creantei; cine stabileste ce parte din proprietate se intoarce in patrimoniul debitorului? cinaft cinaft Act de v-c cu clauza de intretinere revocat \"in limita creantei\". Creanta este de 35000 euro. Proprietatea consta in 2 parti, acelasi proprietar: 1) teren ... (vezi toată discuția)
Inopozabilitate act v-c in limita creantei bun divizibil catinf catinf Buna ziua, Un act de vanzare-cumparare avand ca obiect doua imobile (unul teren, altul teren plus casa, numere cadastrale diferite, CF diferite, nealipite in ... (vezi toată discuția)