Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 lei) + decizie dobanzi penalizatoare (1028 lei)& penalitati de intarziere (222 lei).
In cazul in care am si pensie de boala, trebuia sa depun declaratiile? Si de ce trebuie sa platesc si penalizarile daca eu nu am stiut de aceste declaratii pana acum?
Din pacate necunoasterea legii nu va exonereaza de raspundere.
Contributia la sanatate este obligatorie pentru toate tipurile de venituri.
Referitor la contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
Persoana care desfasoara o activitate independenta are obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate in conformitate cu dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii.
Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
In baza art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007, persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
Acestea erau normele aplicabile in perioada mentionata de dumneavoastra.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.