avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Facturare digitala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Facturare digitala

Sora mea a avut PFA, ea factura exclusiv pe hartie cu stampila si tot pachetul "legal".
Intrebarea mea e directa:
Se poate inlocui acest sistem (oarecum invechit) cu facturare electronica? Si daca da, am obligatia sa detin facturier si stampila?
Cel mai recent răspuns: georgeariton , utilizator 16:11, 3 Mai 2013
Buna ziua,

Sigur ca se poate inlocui facturarea pe hartie cu cea electronica dar cu respectarea unor conditii impuse de Codul Fiscal si de Legea facturarii electronice.

Cod Fiscal ART. 155 Facturarea
(1) În înţelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în format electronic, dacă acestea îndeplinesc condițiile stabilite în prezentul articol.
(2) Orice document sau mesaj care modifică şi care se referă în mod specific şi fără ambiguităţi la factura iniţială are același regim juridic ca şi o factură.
(3) În înţelesul prezentului titlu, prin factură electronică se înțelege o factură care conține informațiile solicitate în prezentul articol şi care a fost emisă şi primită în format electronic.


Va recomand sa cititi si Legea 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice.

CAPITOLUL II
Factura in forma electronica

SECTIUNEA 1
Emiterea facturilor

Art. 4. - Persoana fizica sau juridica ce emite facturi, denumita in continuare emitent, poate sa opteze pentru emiterea facturilor in forma electronica, cu conditia garantarii autenticitatii, originii si integritatii continutului, conform conditiilor prevazute de prezenta lege.
Art. 5. - Facturile si chitantele emise si arhivate in forma electronica, cu respectarea prevederilor prezentei legi, au calitatea de document justificativ, in intelesul prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6. - (1) Emiterea facturilor de catre o persoana fizica sau juridica se face in una dintre urmatoarele doua modalitati, la alegerea exclusiva a emitentului: in forma electronica sau pe suport hartie
(2) Emitentul poate opta pentru schimbarea modalitatii de emitere, cu notificarea Ministerului Finantelor Publice.
Art. 7. - Emitentul facturii in forma electronica raspunde pentru legalitatea, autenticitatea, originea si integritatea continutului.
Art. 8. - (1) Factura in forma electronica respecta continutul stabilit de actele normative speciale si va contine marca temporala care certifica momentul emiterii si semnatura electronica a emitentului facturii
(2) Certificatul aferent semnaturii electronice a emitentului facturii in forma electronica va contine informatii privind identificatorul fiscal si numarul notificarii inregistrate la Ministerul Finantelor Publice.

CAPITOLUL III
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care emit facturi in forma electronica

Art. 10. - Emitentul facturii in forma electronica trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa dispuna de mijloace tehnice si umane corespunzatoare pentru garantarea securitatii, fiabilitatii si continuitatii serviciilor de prelucrare a datelor in forma electronica;
b) sa foloseasca personal cu cunostinte de specialitate in domeniul tehnologiei semnaturii electronice si cu o practica suficienta in ceea ce priveste procedurile de securitate corespunzatoare;
c) sa fie in masura sa gestioneze si sa arhiveze toate informatiile privind fiecare factura in forma electronica emisa, pe perioada de timp stabilita prin normele legale in vigoare;
d) sa utilizeze sisteme de arhivare electronica in conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica. Pe durata arhivarii, persoanele care au responsabilitatea arhivarii vor lua masuri ca orice factura in forma electronica sa poata fi accesata numai de catre emitent, beneficiar sau organele abilitate prin lege.
Art. 11. - Ministerul Finantelor Publice verifica aplicarea dispozitiilor prezentei legi, cu exceptia conditiilor prevazute la art. 10, a caror respectare este verificata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cred ca mai simplu este sa folosesti un program de facturare pe PC si sa printezi respectiva factura. Asa eviti facturierul, dar si costurile inutile pentru emite legal facturi electronice.
In teorie, daca tu emiti pe PC si daca arhivezi pe hartie, nu ai de ce sa respecti prevederile de mai sus. Facturierul clasic nu mai este obligatoriu. Fiecare isi emite facturile dupa ce sablon doreste daca respecta prevederile in vigoare despre continut: date identificare, TVA etc.
Am gasit o aplicatie online (nu fac reclama) ce imi face tot ce am nevoie in formatul cerut de lege (aparent) si e foarte convenabil pentru ca mi le stocheaza acolo, si am si back-up local, adica nu risc sa mi se intample ceva. Ideea e ca eu lucrez cu clienti ce nu imi sunt in vecinatate si trebuie sa le trimit facturi prin posta sa ma obosesc cu intarzieri si confirmari si altele.
Va multumesc de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
georgeariton, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza cfp si facturarea electronica alexandru08 alexandru08 Este considera factura electronica factura scanata, venita prin email ce are stampila si semnatura?Este corect sa aplici viza CFP pe ea? Daca nu, viza cfp ... (vezi toată discuția)
Regimul facturilor gbsimion gbsimion DACA O FACTURA SCRISA LA CALCULATOR NU ESTE SEMNATA NICI STAMPILATA SE INREGISTREAZA IN CONTABILITATE>DACA NU CARE ESTE ART> (vezi toată discuția)
Factura in forma electronica - mai e legiferata dupa ce legea 260/2007 a fost abrogata incepind cu 13.10.2009? ionion2000 ionion2000 [b]Factura in formă electronică [/b]mai e legiferată dupa ce: - Legea 260/2007 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice a ... (vezi toată discuția)