avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca blocata de societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca blocata de societate

Buna ziua. Am si eu o nelamurire sper sa ma puteti ajuta. In urma unui furt neraportat la politie (a fost din vina mea nu am inchis masina) am ramas fara marfa in jur de 10 000 lei am incercat sa tot acoper suma respectiva pana am avut un control si s-a descoperit luna trecuta pe 22 am fost cu cei de la firma la un notariat am recunoscut prejudicial si m-am angajat ca in termen de 30 de zile sa achit suma respectiva(in caz contrar se va face plangere penala la politie). Dupa o discutie cu un sef de al meu mi-a spus ca cartea de munca v-a fi blocata pana la recuperarea prejudiciului, au drepul sa imi blocheze cumva cartea de munca? eu mi-am gasit alt loc de munca pot sa ma angajez? nu stiu cum sa fac nici nu stiu daca e blocata sau nu cartea de munca ce pot sa fac in acest caz?, sediul societatii e la Bucuresti si nu pot sa merg pana acolo .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:57, 5 Mai 2013
Eliberarea carnetului de munca nu este conditionata de plata prejudiciului cauzat angajatorului ... In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.

In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente.
Va multumesc de raspuns in acest caz imi le voi trimite demisia prin posta la resurse umane cu confirmare de primire. Va multumesc inca o data. O zi placuta
as mai avea o intrebare am citit pe un forum ca societatea poate suspenda contractual individual de munca cand e vorba de cercetare disciplinara cat poate dura cercetarea disciplinara?
Art.52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
...

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului este o facultate pentru acesta, iar nu o obligatie. Din textul de lege citat observam ca legiuitor nu a stabilit o durata maxima a suspendarii contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare.

Art. 252 alin.1 din Codul muncii prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de sase luni de la data savarsirii faptei.
dar daca angajatorul suspenda contractual individual de munca nu ar trebui sa fiu instiintat de acest lucru? mentionez ca am primit o notificare de la societate in data de 22 (tot in acea zi am facut intelegerea de plata la notar), ca sunt convocat la sediul societatii pentru cercetare disciplinara, eu mi-am recunoscut paguba si am facut intelegere de plata cu firma, daca mi-am recunoscut vina si le-am spus tot ce sa intamplat, am dat si declaratie, ce cercetare disciplinara sa mai faca daca le-am spus tot ce sa ntamplat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
luciandaniel, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare provident simoniq simoniq Buna ziua , am o prietena care lucreaza ca agent la provident si intr una din saptaminile trecute fiind la o clienta acasa cu care se vb in prealabil la tel ... (vezi toată discuția)
Inchidere cim marianapirvu marianapirvu poate o societate sa-mi inchida contractul de munca cu art 61 a? trebuie sa intocmeasca un raport? sau trebuia sa-mi inmaneze instiintari cu privire la acest ... (vezi toată discuția)
Concediere lilianaG lilianaG ptr desfacere CIM ptr abateri grave ~~daca sunt sint asociat unic si administrator ce document trebuie sa prezint la ITM ptr desfacere fara preaviz? nu vreau ... (vezi toată discuția)