Buna ziua , am o prietena care lucreaza ca agent la provident si intr una din saptaminile trecute fiind la o clienta acasa cu care se vb in prealabil la tel despre un nou imprumut in val de 3000 ron , i- a inminat acesteia banii fara sa aiba cod de autorizare din partea angajatului provident , deoarece clienta se temea sa nu le surprinda sotul ei care era impotriva imprumutului de la provident. Dupa ce a iesit din casa clientei a fost sunata de catre angajatul provident care a refuzat sa ii dea cod spunindu-i ca este incalcare de procedura si ridicandu-i toate actele . Totodata s a inceput verificarea zonei cautandu se eventuale nereguli. Intrebarea mea este daca in urma celor intimplate prietena mea poate fi data afara ptr incalcare de procedura . Am uitat sa mentionez faptul ca , clienta in culpa s-a prezentat la sediul provident si a depus o declaratie despre cele intimplate prin care a recunoscut ca ea a primit banii si conditiile in care i au fost imninati. Prietena mea este in ,, concediu,, si asteapta finalizarea cercetarilor . Imi puteti da vreun raspuns va rog _:stunned:
Prietenei dvs i se poate aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de art.248 C.mun. ... acest lucru va fi posibil, cu exceptia avertismentului, numai dupa ce s-a efectuat cercetarea prealabila disciplinara.
va multumesc pentru promtitudinea cu care mi ati raspuns , am inteles ca se poate aplica oricare din sanctiunile prezentate la art.248 C muncii , insa intrebarea mea este , o poate da afara , adica suspenda , efectiv ..... si daca da ,ea ar putea sa actioneze aceasta companie in judecata printr-o plingere. Deci sa conteste concedierea -
Da, exista si posibilitatea ca sanctiunea aplicata sa fie desfacerea disciplinara a c.i.m.. in acest caz, se poate contesta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia. actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia are domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare.
intrebare ? insa daca prietena mea isi da demisia din libera ei vointa ,mai poate actiona compania in judecata si ce motiv sa invoce , deoarece cei care fac cercetarea prealabila deja au afirmat ca ea nu mai lucreaza la firma , fara ca ea sa fie anuntata . Ce parere aveti ? multumesc
Motivele nu vi le putem spune ... prietena dvs trebuie sa stie care va fi obiectul actiunii in instanta ...
Nu are cum sa nu mai lucreze la firma si sa se faca cercetarea disciplinara in acelasi timp decat daca angajatorul a decis supendarea c.i.m. pe durata cercetarii disciplinare .
In baza art.34 alin.5 C.mun. si a art.8 alin.3 din HG nr.500/2011 , preietena dvs sa depuna in scris o cerere catre angajator prin care sa-i elibereze un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m. . In caz de refuz, se poate adresa ITM-ului.