avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca pe perioada determinata

Care este procedura de desfacerea a contractului individual de munca, daca angajatul se afla in perioada de proba si nu corespunda profesional?

Multumesc::(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:28, 2 Martie 2009
Contractul de munca se desface la sfarsitul prioadei de proba .pentru cauza mentionata de dvs.
daca vorbiti de contract de munca pe perioada determinata, acesta inceteaza de drept la data terminarii perioadei respective.Din acel moment nici unua din parti nu este obligata fata de cealalta parte.
Buna ziua,
Conform Codului Muncii
"Art. 80 - (1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82 şi de cel mult două ori consecutiv.
...
Art. 82 - (1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 18 luni.
(2) În cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular.
Art. 83 - Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Art. 84 - (1) La expirarea contractului individual de muncă pe durată determinată, pe locul de muncă respectiv va fi angajat un salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile:
a) în cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui temporar un salariat absent, dacă intervine o nouă cauză de suspendare a contractului acestuia;
b) în cazul în care un nou contract individual de muncă pe durată determinată este încheiat în vederea executării unor lucrări urgente, cu caracter excepţional;
c) în cazul în care încheierea unui nou contract individual de muncă pe durată determinată se impune pentru temeiurile prevăzute la art. 81 lit. e);
d) în cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată a încetat din iniţiativa salariatului sau din iniţiativa angajatorului, pentru o abatere gravă sau abateri repetate ale salariatului."
Succes
Art.31(4.1) din Codul muncii:
(4.1) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Molnar Etelca Elisabeta a scris:

Care este procedura de desfacerea a contractului individual de munca, daca angajatul se afla in perioada de proba si nu corespunda profesional?

Multumesc::(


Dacă angajatorul apreciază ca necorespunzatoare activitatea prestată de salariat, el poate proceda oricând la concedierea acestuia, pe parcursul perioadei de probă, fără preaviz, în temeiul art. 31 alin. (4 ind.1) din Codul Muncii.
Concedierea salariatului potrivit art. 31 alin. (4 ind.1) din Codul muncii pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă se întemeiază pe necorespundere profesională si se dispune numai printr-o notificare scrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz danuta09 danuta09 buna ziua, as avea si eu o intrebare: Daca pot sa mi dau demisia fara preazivul de 15 zile? Am citit undeva \" O alta posibilitate acordata de lege de a ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Codul muncii Cosmi7 Cosmi7 Vă rog să mă ajutaţi cu o informaţie privitor la baza legală ( înainte de ultima modificare a Codului Muncii - 01.05.2011) ce costituie obligativitatea ... (vezi toată discuția)