avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre 2 persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre 2 persoane fizice

Buna seara.
Am o nedumerire .. am consultat vreo 2 avocati si fiecare imi spune altceva asa ca am ajuns la dvs. ...

Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma mai mare pe o perioada de 5 ani. Nu am pretentii la dobanda. Ideea e urmatoarea:

Se pot cuprinde in contract urmatoarele aspecte ?
- eu persoana fizica A ii dau persoanei fizice B suma de X EURO pe termen de 5 ani ca si imprumut, fara pretentii la dobanda
- eu persoana fizica A am pretentia ca in fiecare luna sa primesc de la persoana B o rata egala ( FARA DOBANDA ), astfel incat la sfarsitul celor 5 ani persoana B sa mi se achite integral

Am inteles ca daca persoana fizica B pune garantie ceva, si daca nu achita ratele la timp contractul notarial constituie titlu executoriu si nu mai trebuie sa ma judec cu persoana respectiva. Este adevarat ?

Astept un raspuns. Va multumesc si o seara faina.
In contractul pe care il incheiati la notar aveti dreptul sa treceti ce clauze doriti. Vorbiti cu notarul, prezentatii situatia si cititi cu atentie contractul inainte de al semna. Si orice nemultumire aveti sa o prezentati inainte de a semna.
Un anume avocat mi-a spus ca notarul nu poate incheia un contract in care eu sa primesc rate lunare egale, ci doar toata suma la scadenta ( o data pe care eu o stabilesc ) . Este adevarat ?
Contractul este legea partilor. Daca va impacati ca restituirea sumei sa se faca in rate lunare , nimeni nu poate sa va interzica acest lucru.
Va multumesc pentru raspuns. Daca mai este un avocat care poate sa confirme acest lucru .. poate diverse observatii sau lucruri care le considerati utile acestui subiect va rog nu ezitati.
Clauzele contractuale pot sa prevada orice afara de situatiile in care acest orice este contrar legii, ordinei publice ori bunelor moravuri. Incasarea in rate a imprumutului nu este interzisa de lege nu tulbura ordinea publica si cu atat mai putin bunele moravuri.
Cu privire la garantarea imprumutului e cu totul alta poveste:
1. norma imperativă din art.1088 C.civ., "la obligaţiile care au ca obiect o sumă oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobânda legală"
2. Legea din 20.11.1879 pentru anularea clauzei penale din oarecari contracte a statuat: "clauza penală aflată în contracte de împrumuturi ... este şi va rămâne anulată. Judecătorul, în caz de împrumut, va putea condamna numai la plata dobânzii prevăzute de art.1589 C.civ."
3. Această reglementare, care nu a ieşit nici un moment din vigoare şi în legătură cu care nu s-ar putea susţine că ar fi desuetă, este în concordanţă şi cu actualul regim juridic al dobânzii. (vezi OG nr. 9/2000)
Asadar puteti sa recuperati suma imrumutata in oricate rate doriti insa clauza penala prin care in caz de neplata intrati direct in proprietatea unui bun este nula absolut. Iar aceasta chestiune poate fi pusa in discutie si in cadrul unei contestatii la executare.

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati, restituire AndreiVerde AndreiVerde Buna ziua, o persoana a unui prieten are nevoie de o suma de bani imprumut, 2000e. Ca si persoana fizica, cum ar trebuii sa procedez in mod corect din punct de ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice 25z 25z urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut kontesa kontesa Buna ziua! O persoana fizica poate acorda imprumut unei persoane juridice fara alte pretentii financiare?(de exemplu dobanda) in ce conditii? exista un cadru ... (vezi toată discuția)