avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dovada inlocuitoare a permisului expirata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dovada inlocuitoare a permisului expirata

Buna seara.Va rog sa ma lamuriti si pe mine in leg cu urmatoarea problema.Mai exact care sunt contraventiile legale in cazul in care esti depistat de organele de politie conducand un autovehicul cu dovada de inlocuire a permisului de conducere expirata in urma cu 16 ore,si nr auto provizorii expirate in urma cu 15 zile.Nu am avut cunostinta de faptul ca bugetarii vor intra in minivacanta de 1 Mai si va continua pana pe data de 06.05 2013,dovada mea epirand in data de 03.05.2013.In ziua de 04.05.2013 am fost nevoit sa caut o farmacie deschisa ptr a cumpara sotiei mele o injectie pe care trebuia sa o faca urgent suferind de o boala care te inchilozeaza la pat(poliartrita reumatoida severa).Am cautat in jurul locuintei si erau toate inchise dupa care am plecat cu auto proprietate personala a soacrei mele achizitionata in urma cu o luna jumate si era la ultimul set de nr provizorii care erau expirate in urma cu 15 zile.Va rog din suflet un raspuns daca se poate.Ce mi se poate intampla?Cu respect.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:21, 24 Ianuarie 2018
"contraventiile legale in cazul in care esti depistat de organele de politie conducand un autovehicul cu dovada de inlocuire a permisului de conducere expirata in urma cu 16 ore, si nr auto provizorii expirate" sunt considerate infractiuni ptr care se intocmeste dosar penal.

oug 195

Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.

Art.86. -
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Multumesc de raspuns.Se poate ca procurorul in cazul meu sa dispuna numai o amenda?EU ERAM CONVINS CA AM DOVADA VALABILA INCLUSIV IN DATA DE 04.05.2103,dar in graba care eram pentru a gasii o farmacie deschisa nu am mai ferificat nici dovada nici autorizatia nr provizorii.Ce credeti?
fiind vorba de 2 infractiuni, apelati la ajutorul unui avocat intrucat speta este destul de complicata. un avocat cunoaste mai bine cum sa puna "problema", am auzit despre "cazul fortuit" dar nu cunosc foarte bine domeniul, un avocat poate obtine clementa procurorului.
Am cosultat un avocat si a zis ca in cazul dovezii nu ar trebui sa se puna problema unei fapte penale, pentru ca chiar daca eu am permisul retinut aveam dreptul de a conduce in baza dovezii,dar numai ca nu a fost prelungita valabilitatea.Nu stiu cu nr cum o va privi instanta,am depus linga declaratia data la politie si scrisori medicale care atesta boala grava a sotiei mele,faptul ca am cautat o farmacie deschisa in zona locuintei si nu am gasit.Eu trebuia foarte urgent sa gasesc o farmacie pentru a cumpara o injectie sa se poata ridica din pat.Sper ca instanta va intelege acest lucru.Cu respect.
parerea mea este sa cautati un alt avocat. dovada cu drept de circulatie se prelungeste pana la finalizarea dosarului penal numai in cazul in care permisul este suspendat ca urmare savarsirii unei infractiuni . in cazul unei contraventii dovada cu drept de circulatie nu se mai prelungeste, dupa expirarea valabilitatii dovezii incepe perioada de suspendare. pana la instanta avocatul trebuie sa sensibilizeze procurorul si poate scapati doar cu o amenda.

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Permis retinut/autovehicul neinmatriculat calinnicolaie calinnicolaie Buna ziua! Vreau sa stiu daca se poate sa-mi pot recupera permisul de conducere dupa infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere provizorii ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii expirate Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu O situatie specific romaneasca in care doua probleme similare nu se rezolva identic este intalnita in legislatia rutiera. Art. 85din Codul rutier (OUG ... (vezi toată discuția)