avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea numere provizorii expirate
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

numere provizorii expirate

O situatie specific romaneasca in care doua probleme similare nu se rezolva identic este intalnita in legislatia rutiera.

Art. 85din Codul rutier (OUG 195/2002) prevede
(1) Punerea in circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat, se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea in circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de inmatriculare sau de inregistrare se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Tot mai multe postari se refera la faptul ca, in cazul in care sunt depistati in trafic cu numerele provizorii (rosii) expirate, conducatorilor auto li se intocmesc dosare penale. Numerele provizorii se acorda in vederea indeplinirii formalitatilor de inmatriculare a autovehiculului. Daca dorim sa aplicam cu strictete legea atunci si conducatorii care circula cu numerele provizorii comit o infractiune intrucat autovehiculele pe care le conduc nu sunt inmatriculate.
Autovehiculele care circula cu numere provizorii sunt luate in evidenta politiei cunoscandu-se, in caz de nevoie, proprietarul acestuia. Nu prezinta niciun pericol social faptul ca numerele provizorii sunt expirate. Circulatia cu numerele provizorii expirate poate fi incadrata in categoria contraventiilor, in niciun caz in cel al infractiunilor. Dar aceasta incadrare trebuie legiferata.

O situatie similara este in cazul permiselor de conducere.
Art. 86 din Codul rutier prevede:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 101 din Codul rutier prevede:
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvarşite de persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;

Cele doua situatii sunt similare dar sunt tratate diferit din punct de vedere legislativ, ceea ce nu este normal din punctul meu de vedere.

Astept si alte opinii.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 01:50, 17 August 2010
Sunt total de acord cu dv. Dar se pare ca aceste ambiguitati ale legislatiei romaneti
ii ajuta pe cei pusi sa le aplice, sa o faca in mod preferential si tendentios. Esta nevoie de sesizarea comisiei parlamentare de resort.
De acord ca in majoritatea situatiilor faptele nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni (si se aplica prev. art. 18 ind. 1 si 92 Cod pen) insa situatia este usor diferita fata de conducerea cu un permis expirat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal pentru incalcarea art. 85, alin. (1) si (2) cod rutier terence terence Am un dosar penal din data de 12/01/2012 pentru numere rosi expirate,mentionez ca am primit dovada fara drept de circulatie,pina in acest moment nu am facut ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o lamurire TARCHILA ELENA TARCHILA ELENA in data de 8 septembrie am fost oprita de pol rutiera si aveam de doua zile numerele provizorii expirate si o programare la RAR abia peste doua saptamani. s-a ... (vezi toată discuția)
Oug 195/2002 art.85 ContSters54823 ContSters54823 Lucrez şofer la o firmă privată pe un matiz. Zillele trecute când am ajuns la garaj, şeful mi-a zis să las maşina pe care lucrez şi să iau o maşina ... (vezi toată discuția)